Bývalý šéflékař F1 nabízí důvody k optimismu

Bývalý šéflékař F1 nabízí důvody k optimismu

Gary Hartstein zhlédl tiskovou konferenci o situaci kolem Michaela Schumachera a s fanoušky se dělí o svůj velmi opatrně optimistický pohled na Schumiho současný zdravotní stav.

Předně musím říci, že tisková konference byla více uklidňující, než jsem čekal. Přiznám se, že jsem se obával oznámení o druhé operaci kvůli zvyšujícímu se nitrolebečnímu tlaku. Fakt, že operace nebyla potřebná, je rozhodně dobrý.

Co se bude dít teď? Víme, že kromě toho, že je Michael dále držen v hlubokém umělém spánku, mu také byla snížena tělesná teplota. Je to součástí optimalizace metabolismu jeho mozku. Pokračuje dodávání "dobrých věcí" do mozku, zatímco nižší teplota snižuje spotřebu mozku. Tím pádem se poměr dodávka:spotřeba pohybuje v o něco přijatelnějších sférách.

Bylo nám také řečeno, že Michael má bilaterální léze. To znamená, že jeho mozek je poraněn na obou hemisférách. Nemělo by nás to překvapovat, šlo o tvrdý náraz. O jaké léze šlo? Sice nám to neprozradili, ale můžeme očekávat, že se jedná o mix tří typů: prvně jde o hematom, tedy nahromadění krve, které lze odsát. Tento úkon už byl proveden. Michaelův mozek teď bude neustále monitorován, zda nevznikají nové hematomy, nebo zda nedošlo k nové akumulaci původního hematomu.

Dalším druhem poranění je pohmoždění (kontuze), které vypadá jako modré a černé skvrny na mozku. Ty vznikají v důsledku tupých úderů. Jsou to nateklé části mozku, do jejichž tkání pronikla krev z poraněných cév. Je to obdobné, jako když se uhodíte do ruky. V mozku se stejně jako v jiných částech těla krev absorbuje a zranění se léčí. Obvykle bez větších potíží, ačkoliv někdy zbydou menší dutiny. 

Třetí typ zranění je mikroskopický. Jde o poničení svazků "kabelů" (axonů) spojujících shluky mozkových buněk. Tento typ poškození není viditelný konvenčními zobrazovacími technikami, je ale často spojen se "špatnými neurologickými výstupy". Tyto léze nemohou být specificky ošetřeny - je o ně postaráno klasickými neurologickými principy intenzivní péče. Je potřeba maximalizovat spokojenost mozku a vyhnout se nespokojenosti.

Doufám, že jsem pomohl!

Doporučujeme

Články odjinud