Charles Pic dostal penalizaci průjezd boxy, dlouho před startem závodu

Charles Pic dostal penalizaci průjezd boxy, dlouho před startem závodu

Velká cena Japonska 2013 vejde do historie jako první závod, ve kterém pilot dostal penalizaci průjezd boxy dlouho před jeho startem. Viníkem je Charles Pic z týmu Caterham.

Charles Pic, podobně jako Jules Bianchi z Marussie, dostali pro závod v Japonsku penalizaci deseti míst na startu za to, že již obdrželi během sezony třetí napomenutí za mírnější prohřešky. Jenomže jezdcům týmů Caterham a Marussia to může být vcelku jedno, protože se zpravidla kvalifikují do posledních dvou řad startovního roštu. Neznamená to však, že při dvaadvacetičlenném startovním poli by šli na start například na 32. pozici, ale klesnou nejhůře na místo poslední, tedy 22.

Charles Pic se na konci první části kvalifikace dopustil prohřešku, když při vyvěšení červených vlajek v důsledku ohně na formuli Toro Rosso Jeana-Erica Vergne opustil boxy pět sekund po rozsvícení červeného světla. Pic se navíc stejně provinil již v předcházející velké ceně, když minul červené světlo po příkazu zabočit k vážení během druhého tréninku v Koreji.

Sportovní komisaři Velké ceny Japonska se také s přihlédnutím k tomuto faktu rozhodli k přísnějšímu potrestání, které bude mít na jezdce startujícího z poslední řady skutečný dopad, než aby na startu jen klesl z 21. na 22. místo: v některém z úvodních pěti kol Velké ceny Japonska bude muset Pic absolvovat penalizaci průjezd boxy.

Doporučujeme

Články odjinud