Alonso kvůli situaci kolem kvalifikačních pravidel lituje F1

Alonso kvůli situaci kolem kvalifikačních pravidel lituje F1

Neustálé změny navenek podle dvojnásobného šampiona nevypadají dobře.

Fernando Alonso se nechal slyšet, že sledovat zmatek kolem pravidel ohledně kvalifikace před sezónou 2016 je smutné.

Šéfové F1 zvažují úpravu současného formátu, který by sice zachoval tři části kvalifikace, jezdci by však vypadávali už v jejich průběhu.

Dosavadní snahy však vedly spíše ke zmatkům, neboť návrh pravidel se již několikrát změnil, což podle Alonsa na F1 hází špatné světlo.

„Je mi sportu líto, protože navenek to nevypadá dobře, když během jednoho týdne změníme formát kvalifikace třikrát,“ řekl Alonso reportérům v Barceloně.

„Předstíráme změnu. Nikdo ještě nic neřekl oficiálně. Kdybych já byl šéfem jiného sportu, díval bych se na formuli 1 trochu překvapeně.

Nemyslím si, že je to správné. Máme příliš mnoho změn a složitost pravidel je pro fanoušky poměrně vysoká.“

Řada závodníků se ve středu večer sešla s ředitelem závodů FIA Charliem Whitingem. Ačkoliv Alonso na setkání není, sdílí názor s těmi, kteří jsou proti změně systému.

„Já jsem na tom setkání nebyl, ale cokoliv kluci řeknou, s tím naprosto souhlasím,“ řekl. „Je to jednomyslná věc. Chceme jednoduchá pravidla.

Všichni mí kamarádi tady ve Španělsku chtějí zapnout televizi a vidět souboje, velká auta, velké pneumatiky, spoustu hluku a užít si závodu.

Užívají si ostatní sporty, ale u nás vědí jen o MGU-H, MGU-K, stavu nabití, superměkkých, použitých, povinných, středních. Jsou to takové věci, takže je normální, že tu televizi vypnou.“

Alonso dodává, že si jezdci nakonec zvyknou na každý kvalifikační systém. Podotkl však, že by si užil i starý formát, podle kterého měl každý jezdec k dispozici jediné ostré kolo.

„I ten jednokolový formát byl poměrně zajímavý,“ řekl. „Každý má jedno kolo v televizním přenosu.

Je to prosté, jedete jedno kolo, zabrzdíte pozdě, netrefíte jednu zatáčku a startujete třeba patnáctí. I v tomhle kole je určitý adrenalin.

Já nevím, ať už se rozhodnou pro cokoliv, půjdu do toho, jako jsem to dělal posledních 16 let.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud