Alonso plánuje po skončení ve formuli 1 závodit v Le Mans

Alonso plánuje po skončení ve formuli 1 závodit v Le Mans

Fernando Alonso by se poté, co ukončí kariéru ve formuli 1, rád zúčastnil slavného vytrvalostního závodu 24 hodin Le Mans.

32letý Španěl přičichl kouzlu podniku na okruhu La Sarthe letos, když se mu dostalo cti 82. ročník závodu odstartovat.

„Vyhrát 24h Le Mans pro každého pilota hodně znamená, takže tam jednoho dne, doufám, budu závodit,” nechal se slyšet dvojnásobný mistr světa.

„Myslím, že budu, o tom je na 100% rozhodnuto. Musím ale počkat, až skončím ve F1. Le Mans vyžaduje nějaké testy, trénink a odhodlání. Jsem člověk, který když se rozhodne něco udělat, jde do toho na 100%, nedělám to jen z půlky.

Nejdřív se tedy pokusím strávit ještě nějaké roky ve F1, vyhrát šampionát, pomoci Ferrari. Pak ale nebudu schopen jen sedět na gauči, a vytrvalostí závody jsou takovou kategorií, ve které můžete závodit, i když jste trochu starší a nemáte žádné velké problémy. To je můj záměr.”

Alonso by tak mohl následovat Marka Webbera, který z formule 1 odešel na konci loňské sezóny a s automobilkou Porsche v kategorii LMP1 nastoupil také do letošních 24h Le Mans.

Dvě hodiny před koncem však jeho vůz Porsche 919 Hybrid postihly problémy s motorem, kvůli kterým přišel o vedení v závodě a musel odstoupit.

Existuje přitom šance, že by Alonso závodil za Ferrari také v Le Mans. Prezident automobilky Luca di Montezemolo totiž zvažuje vstup značky do královské kategorie LMP1, kde v současné době závodí Audi, Porsche a Toyota. Letos se Ferrari radovalo z vítězství ve třídě GTE Pro. Jedním z pilotů přitom byl bývalý jezdec Ferrari ve F1 Giancarlo Fisichella.

„S prezidentem Montezemolem jsme o této věci mluvili už mnohokrát, jelikož Le Mans je pro něj velkou vášní,” řekl Alonso.

„Hodně si užil letošní vítězství 458 s Fisichellou a Gianmariou Brunim a vím, že existují úvahy o tom vrátit se s velkým autem. Není to však v dohledné době, jelikož nyní se musíme věnovat projektu F1 a potřebujeme vyhrát.”

Letos to však na vítězství zatím příliš nevypadá. Alonso se proto domnívá, že by bylo lepší soustředit se na příští sezónu. „Letos jsme rozhodně v pozici, se kterou nejsme spokojeni. Musíme zapracovat na oblastech, kde nyní ztrácíme a zlepšit se. Pátky musíme využít pro testování experimentálních částí a zbytek sezóny pak zřejmě využít pro přípravy.”

Doporučujeme

Články odjinud