Americké drama vyhrál Hamilton a je mistr světa!

Americké drama vyhrál Hamilton a je mistr světa!

Velmi napínavý závod v USA vyhrál na osychající trati Hamilton, který se stal trojnásobným mistrem světa. Úvod závodu patřil souboji mercedesů a red bullů. Nakonec se ale na třetí místo dostal Vettel.

Hodně divoký průběh měl víkend v Austinu. Texas ovlivnil rekordní hurikán Patricia, který bičoval mexické pobřeží. První a třetí trénink se odjely na mokru, ten druhý byl zrušen. Kvalifikační klání bylo v sobotu tři hodiny odkládáno, aby bylo nakonec přeloženo na nedělní ráno. Podmínky nebyly ale dobré ani v neděli, a tak byla kvalifikace zkrácena na dvě části.

Pole position vybojoval Rosberg před Hamiltonem. Z druhé řady odstartovali jezdci Red Bullu Daniel Ricciardo a Daniil Kvjat. Až 15. odstartoval Sebastian Vettel a až 18. Kimi Räikkönen. Špatná pozice byla dána penalizacemi za nasazení pátého motoru.

Závod

Do závodu se počasí umoudřilo. Jezdci tak odstartovali na pneumatikách do přechodných podmínek. Rosberg se po souboji s Hamiltonem v první zatáčce dostal mimo trať a propadl se na páté místo. Mezi jezdci Mercedesu došlo i ke kontaktu. Hamiltona naháněly red bully, Rosberg se po chvíli dostal alespoň na čtvrté místo.

Divoké to bylo i vzadu. Střetli se jezdci Sauberu, pro které tak 400. Grand Prix Prix nezačala dobře. Do boxů museli i Bottas, Grosjean, Alonso a manory. Bottas a Nasr hned jako vůbec první o víkendu nasadili slicky, Brazilec ale po chvíli zamířil do boxů podruhé a nazul opět přechodné pneumatiky.

Nahoru pořadím šli také jezdci Ferrari. Räikkönen byl po pěti kolech už osmý, Vettel dokonce šestý.

V pátém kole byl vyhlášen virtuální safety car. Na trati bylo po kolizích v prvním kole větší množství úlomků. Do boxů opět pro pneumatiky do přechodných pneumatik zajel Bottas. Na trati ale dlouho nevydržel a nakonec ze závodu odstoupil.

Po restartu v kole 8/56 se Rosberg dostal na třetí místo před Ricciarda. Po pár stovkách metrů se Němec prohnal i okolo Kvjata.

Grosjean si v kole 10/56 zajel do boxů pro žluté měkké pneumatiky. Na čele to bylo i pár kol po restartu velmi těsné mezi jezdci Mercedesu a Red Bullu. To pátý Pérez už začal ztrácet.

Grosjean si moc jízdy na měkkých pneumatikách neužil a také on musel ze závodu odstoupit. V kole 12/56 Kvjat zaútočil na Rosberga, ale dostal se mimo trať. O chvíli později ale chyboval zase Rosberg a na druhé místo šel Riciarda.

Australan stíhal Hamiltona a v kole 15/56 šel před něj na první místo. O chvíli později došlo k dalšímu souboji mezi jezdci Mercedesu. Hamilton se ale udržel na druhém místě. První Ricciardo si ve stejnou dobu začal budovat na prvním místě náskok.

Plné ruce práce měl i osmý Räikkönen, který sváděl souboj s mladým Verstappenem. Tomu se souboj s Ferrari líbil a zkusil to i na Vettela, ale přehnal to v nájezdu do zatáčky a šel mimo trať. V kole 18/56 se to Rosbergovi povedlo a po tvrdém souboji šel před Hamiltona. Brit na to reagoval zastávkou v boxech.

Chvíli po Hamiltonovi zajeli k mechanikům také další jezdci, prakticky celá špička. Red Bull dokonce stihl odbavit oba jezdce najednou.

V kole 20/56 vyletěl z tratě Räikkönen. Po velkém souboji s volantem se dokázal vymanit z bariéry a dostat se do boxů. Po pár kolech ale musel odstoupit.

Hamilton měl se svým vozem prvních pár kol po vyjetí z boxů velké problémy a mnohokrát se dostal mimo trať. V kole 22/56 se Rosberg dostal před Ricciarda na první místo, Hamilton se ve stejném kole dostal na třetí místo.

Poněkud mimo hlavní pozornost si jel na osmém místě Sainz, který přitom po nehodě v kvalifikaci startoval z posledního místa.

V kole 24/56 přišel Red Bull od další místo. Před Kvjata se na čtvrté místo dostal Vettel. Velmi špatně se závod vyvíjel pro Williams. Po Bottasovi musel odstoupit také Massa.

V kole 25/56 se Hamilton s využitím DRS dostal před Ricciarda na druhé místo.

V kole 27/56 musel na trať safety car. Na trati zůstal stát vůz Marcuse Ericssona. Jezdci se vydali do boxů, Vettel takticky nasadil středně tvrdé pneumatiky. Podobně na tom byli i jezdci Force Indie a další.

Před restartem bylo pořadí Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Kvjat, Vettel. První čtyřka jela stále na měkkých pneumatikách s jednou zastávkou na svém kontě.

V kole 33/56 došlo k restartu závodu. Kvjat nezvládl nájezd do první zatáčky a propadl se za Vettela, který po chvíli svedl i souboj s Ricciardem. Z přetahované a výměny pozic nakonec vyšel lépe Vettel.

Kvjatovi se po restartu závodu nedařilo a propadl se až na sedmé místo. Do soubojů o čelní příčky se přihlásil i Verstappen, který se probojoval na čtvrté místo.

Na suchu to už Red Bullu moc nejelo. V kole 37/56 pak došlo k útoku Hülkenberga na Ricciarda. Hülkenberg si poškodil vůz a závod pro něj skončil. Hamilton zůstal na trati, ostatní ze špičky zajeli do boxů.

Chvíli po restartu se s využitím DRS dostal Rosberg před Vettela na druhé místo. Hodně dobře na tom byli jezdci McLarenu, kteří se dostali za sebe na páté a šesté místo.

V kole 43/56 musel na trať opět safety car, když boural Daniil Kvjat. Toho využili Hamilton s Vettelem k zastávce v boxech. Verstappen se tím dostal na třetí místo.

Vettel neměl problém se po restartu dostat před Verstappena, který měl už značně opotřebované pneumatiky.

Rosberg vyrobil chybu, Hamilton se dostal před něj. Red Bull toho asi neměl dost, došlo tak ke kontaktu mezi Ricciardem a Sainzem, čehož využil Button. Britovi se to líbilo a dostal se po chvíli i před Alonsa, který už měl dost opotřebované pneumatiky a začal se propadat.

Vettel se postupně dotáhl na Rosberga. K předjetí se už ale nedostal. Hamilton vyhrál závod a stal se trojnásobným mistrem světa. 

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kol Body
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:50:52.703 56 25
2 Nico Rosberg Mercedes 2.850 56 18
3 Sebastian Vettel Ferrari 3.381 56 15
4 Max Verstappen Toro Rosso 22.359 56 12
5 Sergio Pérez Force India 24.413 56 10
6 Jenson Button  McLaren 28.058 56 8
7 Carlos Sainz Toro Rosso 30.619 56 6
8 Pastor Maldonado Lotus 32.273 56 4
9 Felipe Nasr Sauber 40.257 56 2
10 Daniel Ricciardo Red Bull 53.371 56 1
11 Fernando Alonso McLaren 54.816 56  
12 Alexander Rossi Marussia 1:15.277 56  
Daniil Kvyat Red Bull   41  
Nico Hülkenberg Force India   35  
Kimi Räikkönen Ferrari   25  
Marcus Ericsson Sauber   25  
Felipe Massa Williams   23  
Romain Grosjean Lotus   10  
Valtteri Bottas Williams   5  
Will Stevens Marussia   1  

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud