Anketa: Kterým jezdcem byste nahradili Räikkönena?

Anketa: Kterým jezdcem byste nahradili Räikkönena?

Velkým tématem posledních týdnů je budoucnost Kimiho Räikkönena u Ferrari. Podobně jako kdysi v případě Felipeho Massy, se i v případě finského závodníka spekuluje nejen o tom, zda zůstane u Scuderie i příští rok, ale také o jménech, kterého by ho mohly nahradit.

Maurizio Arrivabene neustále opakuje, že si Räikkönen musí prodloužení sedačky zasloužit svými výsledky. I kdyby ale příští rok zůstal, byla by to patrně jeho poslední sezóna. Pokud byste byli v kůži šéfa Scuderie, koho byste posadili vedle Sebastiana Vettela?

Nico Hülkenberg (27 let) V F1 je od roku 2010. Jezdil za Sauber, Williams a Force Indii. Jeho popularita a jméno vystoupaly výše po nedávném vítězství v Le Mans. Na druhou stranu je Němec a dva jezdci ze stejné země nejsou nikdy z marketingového hlediska dobrou volbou. V letošní sezóně drží průměrnou kvalifikační pozici 11,0. Jeho týmový kolega Sergio Pérez má 12,56. Hülkenberg má i více bodů 24/15 a v kvalifikaci je v průměru o 0,27 s rychlejší.

Valtteri Bottas (25 let) Fin za Fina? Bottas je jedním z horkých kandidátů. V F1 je od roku 2013, kdy hájí barvy Williamsu. Chuť vítězství sice ještě neokusil, ale chuť šampaňského už ano – celkem získal sedm stupňů vítězů. Jeho týmovým kolegou je bývalý jezdec Ferrari Felipe Massa. Bottas ho v kvalifikaci poráží s průměrnou pozicí 6,67 oproti 7,44. V průměrném čase je ale lepší jen o 0,061 s. Na body je to pak 77/74. Problémem pro Bottase může být to, že jeho manažérem je Toto Wolff, který by ho asi v budoucnu viděl raději u sebe v Mercedesu.

GettyImages-479212110.jpgGettyImages-479230530.jpgGettyImages-479230566.jpg

Daniel Ricciardo (26 let) Odchovanec Red Bullu. Vloni dokázal třikrát vyhrát. To býval týmovým kolegou Sebastiana Vettela, na což asi Němec nemá úplně dobré vzpomínky. Věčně vysmátý Australan by byl dobrý i z hlediska image. Red Bull mu letos k výsledkům moc nepomáhá. Svého méně zkušeného ruského kolegu poráží v kvalifikaci (průměr 8 versus 9,22) s průměrně o 0,214 s lepším časem. Na body je to pak 36/27.

Méně reálné možnosti

Mluvilo se také o Maxu Verstappenovi, který je ale ještě hodně mladý i na F1 natož na sedačku u Ferrari. Blízko ke Scuderii má samozřejmě Sauber. Za něj jezdí hodně nadějný Felipe Nasr. Německo-brazilská dvojice, to už u Ferrari fungovalo. Proti Nasrovi, který by přivedl i sponzora, ale mluví jeho nezkušenost. Ale co v roce 2017? Možná…

Čistě teoreticky může Ferrari sáhnout i do vlastních řad, i když to moc pravděpodobné není. Na střídačce sedí Jean-Éric Vergne a Esteban Gutiérrez.

Kdybyste byli na místě šéfa Scuderie a museli hledat týmového kolegu k Vettelovi (jedno, zda letos nebo v budoucnu), koho byste si zvolili? Hlasujte v anketě.

Foto: Getty Images / Clive Mason, Charles Coates, Mark Thompson, Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud