Bitvu u Budapešti vyhrál Ricciardo, Hamilton třetí za Alonsem

Bitvu u Budapešti vyhrál Ricciardo, Hamilton třetí za Alonsem

Dramatický závod v Maďarsku, který ovlivnila vlhká trať i výjezdy safety caru, vyhrál Ricciardo před Alonsem a Hamiltonem, který to po startu z boxů vytáhl na třetí místo. Rosberg skončil až čtvrtý.

Kvalifikace na GP Maďarska se v určitém ohledu podobala té z Německa. Hamiltonovi tentokrát už v prvním měřeném kole začal hořet vůz. Druhý muž celkového pořadí nakonec odstartoval z boxů, protože mechanici museli jeho vůz postavit skoro od nuly.

Cool index: 4 z 5

  • Fantastický závod Hamiltona
  • Druhé vítězství Ricciarda
  • Alonso podruhé na stupních v letošní sezóně 
  • Hamilton poráží Rosberga a částečně snížil ztrátu v šampionátu
  • Ferrari se v PK dostalo zpět před Williams. 

 

Společně s Hamiltonem odstartoval z boxů také Kevin Magnussen, který boural v poslední části kvalifikace poté, co začalo pršet.

Na opačném konci startovního roštu (v tomto případě tedy na čele) stál s permanentkou na vítězství Nico Rosberg. Z druhého místa odstartoval Sebastian Vettel a ze třetího Valtteri Bottas. Zatímco od Red Bullů se lepší forma očekávala, Bottas překvapil i sám sebe. Na přítlak náročný Hungaroring neměl jezdcům Williamsu sednout.

Ze čtvrté pozice odstartoval Daniel Ricciardo, z páté pak Fernando Alonso. Kimi Räikkönen stál na roštu až na 16. místě. V garáži Ferrari si mysleli, že poté, co technické potíže v první části vyřadily Maldonada a Hamiltona, bude postup do další části zcela bez problémů. Kdyby ale lidé z Ferrari (a že jich tam je hodně) koukali nejen na časomíru ale i na monitor, všimli by si, že Jules Bianchi první kolo pokazil. Další pokus ale zajel bezchybně a na úkor Fina postoupil do druhé části.

Asi hodinu před startem začalo pořádně pršet, ale déšť trval jen krátce a půl hodiny před startem, kdy piloti vyjíždějí na startovní rošt, prakticky ustal.

Start se uskutečnil na vlhké trati, ale bez deště. Piloti odstartovali na pneumatikách do přechodných podmínek.

Daniil Kvjat zůstal stát na startovním roštu a do zahřívacího kola se nevydal. Zhasl mu motor a musel stejně jako Magnussen a Hamilton startovat z boxů.

Všichni piloti najeli do první zatáčky velmi opatrně. Fernando Alonso se na okamžik dostal na třetí pozici, ale Vettel ho předjel zpět. První byl Rosberg, druhý Bottas. Lewis Hamilton se krátce po startu z boxů roztočil ve druhé zatáčce. V rádiu si stěžoval na brzdy a poškodil přední křídlo.

Dobrý start měl také Button, který se dostal na páté místo. Také Räikkönen se dokázal rychle dostat v prvních kolech už na 13. místo.

Rosberg si po pěti kolech vybudoval náskok už 7 sekund, což se mu docela hodilo, když se v sedmém kole na okamžik dostal mimo trať.

Třetí Vettel mezi tím dotíral na Bottase a šestý Ricciardo zase na pátého Buttona. Hamilton už v 8. kole předjel třináctého Räikkönena a začal klepat na bodovanou desítku.

V kole 9/70 rozbil svůj vůz ve třetí zatáčce Marcus Ericsson, na trati se objevil safety car, což řada pilotů využila k zastávkám v boxech. Piloti obuli měkké pneumatiky. Button se zdržel v boxech, mechanici ho navíc vypustili nebezpečně před Toro Rosso. Button a také Magnussen na rozdíl od všech ostatních jezdců obuli pneumatiky do přechodných podmínek.

První čtyřka zajela do boxů až o kolo později. Pořadí se tak pořádně promíchalo: První byl Ricciardo, druhý Button, třetí Massa, čtvrtý Rosberg. Alonso se propadl na 8. místo, Bottas až na 11., Vettel byl sedmý.

V kole 10/77 měl safety car zajet do boxů, ale boural Grosjean téměř ve stejném místě jako Ericsson, takže se restart odložil.

Rosbergovi se za safety carem začalo kouřit z oblasti kola. Button se dostal před Ricciarda, ale tým mu oznámil, že pršet už zřejmě nebude, takže jeho přechodné pneumatiky jsou k ničemu. Alonso se dostal před Vettela, před něj ale Vergne. Hamilton se dostal už za Vettela na 9. místo.

Pořádné drama začalo v 15. kole. Rosberg byl sedmý, Hamilton devátý, mezi nimi Vettel. Button následně zajel do boxů pro slicky.

Hülkenberg rozbil svůj vůz po kontaktu s týmovým kolegou Pérezem a poprvé v sezóně tak nebude bodovat. Trefili se i Maldonado a Bianchi. Oba museli do boxů.

Nejrychlejším mužem na trati byl kolem 19. kola Fernando Alonso, který měl před sebou bývalého týmového kolegu a na prvním místě pak Ricciarda. Za třetím Alonsem byl pak Vergne a pak už Rosberg, Vettel a Hamilton.

V kole 23/70 boural na cílové rovince Sergio Pérez. Na trati se tak opět objevil safety car. Massa, Bottas, Riciardo zajeli do boxů. Williamsy obuly středně tvrdé pneumatiky. Do čela závodu se tak dostal Fernando Alonso. Ricciardo s Massou se propadli za Hamiltona.

Ze závodu odstoupil během safety car fáze také Kobajaši. Obě Force Indie a oba Caterhamy tak byly ze hry. V kole 27/70 proběhl restart závodu. 

Vergne za sebou zašpuntoval situaci, takže Alonso mohl začít ujíždět. Pořadí za Vergnem bylo: Rosberg, Vettel, Hamilton, Ricciardo, Massa, Gutiérrez a Sutil. Bottas byl až 13.

V kole 32/70 zajel Rosberg do boxů, Vettel se mezi tím roztočil a málem trefil zeď na cílové rovince. Gutiérrez odstoupil, Sauber tak ani v divokém závodě body nezískal. 


Hamilton předjel Vergneho, Vettel po příhodě na startovní rovince zamířil do boxů. Hamilton postupně začal dojíždět Alonsa. 

Rosberg předjel Bottase, Alonso mezi tím zajel ve 39. kole k mechanikům a objevil se na pátém místě. Hamilton zajel k mechanikům o kolo později, ale v boxech se trochu zdržel. Přesto byl po zastávkách před svým týmovým kolegou. 

Räikkönen se po svém pit stopu objevil před Vettelem. Oba ale museli o pozici zabojovat. 

Ve vedení závodu byl tak Ricciardo, za ním Massa s Alonsem. Pak Hamilton, Rosberg a Bottas. 

V kole 46/70 zajel Massa do boxů, opět obul střední směs a vyjel před Räikkönenem na šesté pozici. Hamilton (na střední směsi) byl informován, že Rosberg (měkká směs) ještě pojede do boxů a neměl by ho tak zdržovat. Rosberg se několik kol dožadoval toho, aby ho Hamilton pustil, ale nebylo mu to moc platné.

Patnáct kol před koncem zajel do boxů z prvního místa Ricciardo, který se vrátil na čtvrtém místě.

V 57. kole zajel pro čerstvé obutí Rosberg. Vyjel za Massou a Räikkönenem. Rosberg se deset kol před koncem dostal před Fina.

Na čele to bylo také poměrně dramatické. Hamilton dojížděl Alonsa, sám pak měl blízko za sebou Ricciarda na čerstvých pneumatikách. Rosberg se zbavil Massy a začal dojíždět trojici před sebou.

Alonso si střihl sedmou zatáčku, Hamilton to ihned nahlásil. Alonso vzdoroval Hamiltonovi a Ricciardovi na sjetých gumách, Hamilton si ale současně musel hlídat právě Ricciarda. Rosberg mezi tím jezdil téměř o 3 sekundy rychlejší kola.

Něco přes tři kola před koncem se Ricciardo dostal před Hamiltona. O chvíli později pokořil Ricciardo i Alonsa. 

Alonso se musel starat o Hamiltona za sebou. Oba pak začal dojíždět Rosberg. Pořadí se ale už neměnilo. 

Výsledky

P. Jezdec Tým Kola Ztráta Start Body
1 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 70 vítěz 4 25
2 Fernando Alonso Ferrari 70 +5.2 s 5 18
3 Lewis Hamilton Mercedes 70 +5.8 s 22 15
4 Nico Rosberg Mercedes 70 +6.3 s 1 12
5 Felipe Massa Williams-Mercedes 70 +29.8 s 6 10
6 Kimi Räikkönen Ferrari 70 +31.4 s 16 8
7 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 70 +40.9 s 2 6
8 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 70 +41.3 s 3 4
9 Jean-Eric Vergne STR-Renault 70 +58.5 s 8 2
10 Jenson Button McLaren-Mercedes 70 +67.2 s 7 1
11 Adrian Sutil Sauber-Ferrari 70 +68.1 s 11  
12 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 70 +78.4 s 21  
13 Pastor Maldonado Lotus-Renault 70 +84.0 s 20  
14 Daniil Kvyat STR-Renault 69 +1 kolo 10  
15 Jules Bianchi Marussia-Ferrari 69 +1 kolo 15  
16 Max Chilton Marussia-Ferrari 69 +1 kolo 18  
Ret Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari   +38 kol 13  
Ret Kamui Kobayashi Caterham-Renault   +46 kol 17  
Ret Sergio Perez Force India-Mercedes   +48 kol 12  
Ret Nico Hulkenberg Force India-Mercedes   +56 kol 9  
Ret Romain Grosjean Lotus-Renault   +60 kol 14  
Ret Marcus Ericsson Caterham-Renault   +63 kol 19  

Doporučujeme

Články odjinud