Zemřel Daniel Gurney: Jezdec, který ovlivnil F1 i motorsport

Zemřel Daniel Gurney: Jezdec, který ovlivnil F1 i motorsport

Zemřel Daniel Sexton Gurney. Bývalý jezdec několika špičkových týmů, vítěz čtyř velkých cen… jeho jméno možná většina fanoušků neznala, ale jeho odkazy jsou patrné dodnes.

Říkalo se, že je to jediný člověk, kterého se Jim Clark bál.

Daniel Sexton Gurney se narodil  13. dubna 1931 v Port Jefferson. Ve formuli 1 závodil v letech 1959 až 1968 a v roce 1970. Během své kariéry získal 4 vítězství a 19 stupňů vítězů. Závodil za týmy jako Ferrari, BRM, Porsche, Lotus nebo třeba McLaren.

V letech 1966 až 1969 měl s Lenem Terrym vlastní tým Eagle Mk1, se kterým dokázal v roce 1967 vyhrát Velkou cenu Belgie.

Gurney je prvním ze tří jezdců, kteří dokázali vyhrát závod F1, ale také závody v IndyCar a NASCAR. Dalšími, kterým se to povedlo, byli Mario Andretti a Juan Pablo Montoya.

Gurney závodil ale také v jiných sériích, byl majitelem týmu či konstruktérem. Jeho odkazy vidíme v motorsportu dodnes a to ve dvou oblastech.

Tou  nejviditelnější je stříkání šampaňským na stupních vítězů. Poprvé bylo vidět v Le Mans v roce 1967. Gurney byl tehdy v posádce vítězného týmu Shelby-American Inc s A. J. Foytem.

Druhou věcí, která zásadně ovlivnila motorsport i formuli 1, byla Gurneyho klapka, o které si můžete podrobně přečíst ve starším článku:

Foto: Getty Images

Doporučujeme

Články odjinud