Do formule 1 se vrátí tankování, auta zrychlí o 6 sekund

Do formule 1 se vrátí tankování, auta zrychlí o 6 sekund

BBC vydala mimořádnou zprávu, podle které se Strategická skupina nakonec zřejmě dohodla na větším množství opatření, než se očekávalo. Do formule 1 se vrátí od roku 2017 tankování!

Strategická skupina, ve které mají zástupce FOM, FIA a velké týmy, se nakonec dohodla na sérii opatření. Součástí bude návrat dotankovávání během závodu, auta mají zrychlit o 6 sekund a motory být hlasitější. K zrychlení vozů má pomoci také nová agresivnější aerodynamika a zřejmě i snížení počtu převodů na 6.

Pokud jde o motory, ty zůstanou stejné jako nyní. Mají být ale hlučnější. Limit 100 kg/h má být zachován.

88231160.jpg

Volný výběr pneumatik

Už od příštího roku by měl fungovat nápad, se kterým přišla původně Force India. Týmy si budou moci vybrat, jaké směsi pneumatik chtějí pro daný závod. Podle některých zdrojů ale budou platit omezení. Pro některé závody budou určité směsi zakázány kvůli bezpečnosti. Jako příklad se uvádí Monza a super měkká směs. 

Diskuse pokračuje

Ve hře je zavedení zákaznických vozů, případně jiné formy úspor. Kromě toho se debatuje o formátu víkendu a dalších věcech. Vše bude ještě v nejbližší době doladěno. 

Návrhy bude muset ještě schválit Komise F1 a následně Světová rada motorsportu, která se v červenci sejde v Mexiku. Zatímco ve druhém případě jde o formalitu, v tom prvním může být problém, ale pro změny od roku 2017 stačí prostá většina hlasů. 

Shrnutí změn 

Podrobnosti budou dále diskutovány:

2016: volný výběr ze směsí pneumatik

2017: 

  • agresivnější vzhled
  • znovuzavedení tankování v průběhu závodu
  • větší hluk
  • Rychlejší vozy (o 5 až 6 sekund): snížení hmotnosti, širší pneumatiky, nová aerodynamika

Foto: Getty Images / Clive Mason, Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud