Ecclestone si pohrává s myšlenkou čistě ženského šampionátu

Ecclestone si pohrává s myšlenkou čistě ženského šampionátu

Závody vlastní kategorie by se mohly jezdit v neděli před samotnou velkou cenou.

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone přišel s nápadem na čistě ženský šampionát, jehož závody by se mohly konat o nedělích před hlavními závody F1.

„Říkal jsem si, že by byl dobrý nápad dát jim možnost se ukázat,“ řekl Ecclestone. „Z nějakého důvodu se ženy nedostávají do formule 1 a není to tím, že bychom je nechtěli. Samozřejmě, že je chceme, protože by přilákaly velkou pozornost a zájem veřejnosti a zřejmě také spoustu sponzorů.

Někde musíme začít, takže jsem týmům navrhl, že bychom měli samostatný šampionát a možná touto cestou budeme schopni dostat některé do formule 1. Mohly by závodit před hlavním závodem, nebo možná v sobotu, aby se jim dostalo jejich vlastního zájmu.

V tuto chvíli je to jen myšlenka, ale myslím si, že by to pro formuli 1 a celý víkend velké ceny bylo super.“

Víte, že...

...závodů F1 se v dosavadní historii zúčastnilo pět žen?

...jediná Lella Lombardi dokázala bodovat, když za 6. místo v tragickou nehodou ukončené VC Španělska 1975 získala půl bodu?

...jedinou vítězkou závodu formule 1 je Desiré Wilson, která vyhrála nemistrovskou VC Jižní Afriky 1980?

Ecclestone rovněž navrhl posunutí kvalifikace F1 na pátek, aby první den závodního víkendu byl pro divátky atraktivnější. V sobotu by se pak vedle závodu žen jel také krátký sprint mužského šampionátu.

Nejznámější závodnicí je v současné době testovací pilotka Williamsu Susie Wolff. Lotus nedávno do svých řad angažoval závodnici GP3 Carmen Jordá. Pro Sauber v loňském roce testovala Simona de Silvestro.

Doporučujeme

Články odjinud