Ecclestone snil o Velké ceně Ruska tři desetiletí, v Soči mají teď problémy

Ecclestone snil o Velké ceně Ruska tři desetiletí, v Soči mají teď problémy

Bernie Ecclestone uvažoval o velké ceně formule 1 třicet let. Nakonec se letos dočkal.

Bernie Ecclestone si podle svých slov začal s myšlenkou velké ceny Ruska poprvé pohrávat už v roce 1980. Tehdy ještě existoval Sovětský svaz a Ecclestone chtěl závod v Moskvě nebo nedaleko Moskvy. Nakonec z toho sešlo a první závod F1 za železnou oponou uspořádalo Maďarsko, kde se jezdí do dnes.

Ecclestone se ale nakonec přece jen dočkal. „Rusko je velmi, velmi důležitou zemí, pracovali jsme na této akci po dobu 30 let,“ říká Ecclestone pro RIA Novosti. „Organizace byla naprosto skvělá. Všechny týmy byly velmi spokojené, rád se tam vrátím,“ dodává Ecclestone.

Problémy na obzoru?

Závod se jel letos v Soči, smlouvu má Rusko do roku 2020. GP Ruska 2015 je ještě daleko, ale nad jejím konáním visí otazníky. Zatímco letos to bylo díky sankcím, příští rok mohou přinést pochybnosti ekonomické problémy.

Rubl díky sankcím a nízké ceně ropy oslabuje. Kromě toho přinesla ruská média dříve v tomto týdnu informace o potížích firmy, kterou vlastní místní region a která závod pořádala. Formule Soči může skončit v konkurzu. Před soudem by měli skončit i bývalí šéfové firmy Alexander Bogdanov a Sergej Bondarenko. Moc informací o situaci v Soči ale zatím není. 

Doporučujeme

Články odjinud