Eliminační formát kvalifikace zůstává vinou McLarenu a Red Bullu

Eliminační formát kvalifikace zůstává vinou McLarenu a Red Bullu

V Bahrajnu se pojede kvalifikace podle stejného klíče jako v Austrálii. Čekají nás tedy tři části a v každé eliminační proces.

V Bahrajnu proběhne kvalifikace stejně jako v Melbourne. Uvidíme, zda bude mít třetí část z praktického hlediska i stejný průběh – tedy, že už pár minut před jejím koncem bude rozhodnuto.

Motorsport.com odhaluje pozadí celého rozhodovacího procesu. Po zkušenosti z Austrálie se F1 vyděsila, někteří představitelé týmů se dokonce omlouvali fanouškům. Nakonec se ale nic měnit nebude.

Na stole byl návrh, že by eliminační formát platil pouze v rámci prvních dvou částí, které by byly prodloužené. Podobnému systému se přezdívá „hybridní“, protože kombinuje eliminační (nový) formát a starý systém.

Momentálně jsme už dávno (od loňského března) v době, kdy pro změnu pravidel v letošním roce musí zvednout ruku všichni. Podle Motorspot.com byla proto otázka pro hlasování Strategické skupiny a Komise F1 postavena tak, aby týmy donutila zvednout ruku pro „hybridní systém“ a nevracelo se ke starému systému.

Jenomže strategie nevyšla. McLaren a Red Bull pro něj nehlasovali, což v praxi znamená, že zůstáváme u eliminačního formátu. Ten má prý v Bahrajnu dostat druhou šanci, ale otázkou je, co se bude s formátem kvalifikace dít potom.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud