Ferrari a Red Bull zvažovaly podání protestu proti Mercedesu

Ferrari a Red Bull zvažovaly podání protestu proti Mercedesu

Lewis Hamilton odstartoval dvacátý a dojel třetí, ale ještě v neděli dopoledne nad ním visela hrozba startu z boxů. Po sobotní nehodě totiž Hamilton změnil brzdové kotouče. Místo těch od Brembo použil ty od Carbone Industrie.

Podobná změna ale není možná. Vozy jsou v režimu parc fermé a pracovat se na nich může jen velmi omezeně. Na vše dohlíží kamery FIA.

Marcus Ericsson (nebo spíše Caterham) tato pravidla porušil a od FIA dostal penalizaci v podobě startu z boxů a navíc deset sekund stop and go.

Hamilton naproti tomu penalizaci unikl, protože FIA uznala, že změna kotoučů souvisela s bezpečností. Zadní kotouče měnil také Rosberg.

Ferrari a Red Bull v této souvislosti zvažovaly protest. Nakonec tak ale neučinily. Hornerovi se nelíbilo především to, že se neměnil „kus za kus“, ale měnil se jeden díl od jednoho výrobce za díl od jiného dodavatele. Tím se podle šéfa Red Bullu mění charakteristika vozu.

Red Bull prý bude chtít od FIA především vyjasnit pravidla, protože to, co udělal Mercedes, by mohl být nebezpečný precedent.

„Ano, potřebujeme to vyjasnit, protože jak uděláte něco takového, tak co ještě všechno můžete změnit? Bude zajímavé si počkat na zdůvodnění tohoto souhlasu“, říká Horner. 

Doporučujeme

Články odjinud