Ferrari investuje 40 milionů euro do špičkového testovacího zařízení

Ferrari investuje 40 milionů euro do špičkového testovacího zařízení

Podle Gazzetty dello Sport investuje Ferrari 40 milionů euro do nového testovacího zařízení. Mimo jiné tím obejde omezení, která se vztahují na využívání aerodynamického tunelu.

Možná si na to ještě pamatujete. Vloni jsme zažili malou aférku. Anonym udal Red Bull, že mezi posledním předsezónním testem a Austrálií nelegálně testoval. Zpráva byla nakonec tak trochu ve stylu známých vtipů. K testu skutečně došlo, ale nebyl to Red Bull, kdo testoval, nýbrž Toto Rosso, test nebyl nelegální a neproběhl na trati ale na speciálním testovacím zařízení. Konkrétně šlo o zařízení od rakouské firmy AVL. Ta sídlí ve Štyrském Hradci a zabývá se simulacemi motorů. Ve svém oboru je považována za absolutní špičku.

K AVL má Red Bull velmi blízko. O to zajímavější je fakt, že si Ferrari vybralo jako nového technologického partnera právě tuto firmu. 

AVL má v Maranellu postavit zařízení, které umožňuje testovat nejen šasi, ale také motor, převodovku a dokonce i brzdy brake-by-wire. To vše při simulované rychlosti až 360 km/h. Na zařízení se dá dokonce pracovat i s větrem, ale pouze pro účely chlazení motoru. Tím se na něj nevztahují omezení pro aerodynamický tunel. Platforma by mohla být dokonce propojitelná se simulátorem a poskytovat tak cenné informace i během závodního víkendu.

Ferrari oddělení simulací posílilo. Kromě několika nových lidí přišli také Vergne a Gutiérrez.

Doporučujeme

Články odjinud