FIA prověřovala tunel Ferrari, porušení pravidel nenašla

FIA prověřovala tunel Ferrari, porušení pravidel nenašla

Mezinárodní automobilová federace si posvítila na zlepšení formy Ferrari. Její delegát navštívili Maranello a ze všeho nejvíce ho zajímal aerodynamický tunel.

Provoz aerodynamického tunelu je omezen pravidly. Některé týmy ho ale kdysi pronajímaly ostatním, dnes ho využívají třeba subjekty mimo F1.

V případě Ferrari pracuje v tunelu kromě Scuderie také tým Haas. Objevilo se přitom podezření, že Ferrari nějakým způsobem u svého vývoje využívá právě vývoje Haasu a jeho času. Po Velké ceně Španělska tak u Ferrari podle webu motorsport.com proběhla kontrola.

V Maranellu se zastavil bývalý šéf aerodynamiky McLarenu Marcin Budkowski, který je nyní delegátem FIA. Podle federace je vše v souladu s pravidly.

„Existuje unikátní dohoda mezi Ferrari a Haasem a my jsme cítili povinnost ověřit, že vše funguje tak, jak je dohodnuto,“ řekl mluvčí FIA. „Bylo to uděláno velmi podrobně v průběhu týdne po španělské Grand Prix a vše bylo uspokojivé.“

Také Ferrari popírá jakékoliv nesrovnalosti. „Ferrari má dohodu s Haas, která se týká dodání pohonné jednotky, a také máme dohodu o technickém partnerství,“ potvrdil mluvčí maranellské automobilky.

„V souladu s pravidly jim umožňujeme využít aerodynamický tunel v Maranellu. Program v aerodynamickém tunelu ale nesdílíme společně.“

Podle Ferrari nedochází ke sdílení ničeho – součástek a dokonce ani personálu. Oba projekty jsou zcela oddělené.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud