GP Monaka: Nehoda Verstappena ovlivnila závod, vyhrál Rosberg

GP Monaka: Nehoda Verstappena ovlivnila závod, vyhrál Rosberg

Velkou cenu Monaka vyhrál Nico Rosberg. Rozhodnutý závod ovlivnila nehoda Maxe Verstappena, po které se vedoucí Hamilton po zastávce v boxech propadl na třetí místo. Smíšené pocity si odváží McLaren. Button získal první body, Alonso musel skončit kvůli problému s převodovkou.

Kvalifikaci na Velkou cenu Monaka vyhrál Lewis Hamilton. Rosbergovi se konec kvalifikace nepovedl a po probrzdění do první zatáčky musel svůj pokus vzdát. Němec odstartoval druhý před Sebastianem Vettelem. Romain Grosjean dostal penalizaci pět míst za nasazení nové převodovky, Carlos Sainz byl pak z kvalifikace zcela vyloučen a startoval z boxů. Stewardi potrestali Španěla za to, že v průběhu kvalifikace ignoroval pokyn k zajetí na převážení vozu. 

Závod

  • Závod vyhrál Nico Rosberg. Na první místo jej vynesla nehoda Maxe Verstappena.
  • Verstappen po souboji s Grosjeanem boural. Na trať vyjel safety car.
  • McLaren získal zásluhou Jensona Buttona první body v letošní sezóně.
  • Alonso opět nedokončil závod kvůli technickému problému. Totéž platí u Pastora Maldonada.
  • 4. místo pro Kvjata je jeho nejlepší umístění v kariéře. 

Pirelli předpovídalo jednu zastávku v boxech. Většina pole odstartovala na super měkké sadě, Hülkenberg, Alonso, Bottas a jezdci Manoru odstartovali na měkké.

Po startu se pořadí na čele neměnilo. Jen Kvjat se dostal před Ricciarda na 4. místo. Hned v prvním kole po kolizi s Alonsem boural v Mirabeau NicoHülkenberg. Jezdec Force Indie musel pro nové přední křídlo. Pro něj si dojel i Felipe Massa. Oba se tak propadli na chvost pole. Incident se dostal na stůl sportovních komisařů, kteří nakonec Alonsovi udělili penalizaci 5 sekund.

Maldonado měl problémy s brzdami. Toho využil Max Verstappen, který ukořistil 8. místo. Na Maldonada si brousil zuby i Button, ale Maldonado mezitím zamířil do boxů a ze závodu odstoupil.

Čelo startovního pole se už po pár kolech začalo trhat. Hamilton si budoval náskok na týmového kolegu a Rosberg zase ujížděl Vettelovi.

Hamilton si stěžoval na přehřívání předních brzd, ale svůj náskok stále lehce zvyšoval. Po 17. kolech měl náskok 2,8 s na Rosberga a ten něco přes sekundu na Vettela. Jezdci si ale mezi sebou udržovali rozestupy, aby si nezničili pneumatiky.

Regulérní zastávky otevřel v 18. kole dvanáctý Romain Grosjean. Střed pole zvolil strategii dvou zastávek. Už v třetině závodu se tak muselo čelo pole potýkat s jezdci o kolo zpět.

Z čela jako první zajel k mechanikům Kvjat ze čtvrtého místa a to ve 29. kole. Velké problémy měli mechanici s kolem na voze Maxe Verstappena, který zůstal na boxovém stání přes půl minuty.

Alonso na měkkých nakonec zajel k mechanikům dříve než Jenson Button.

Těsné to bylo před zastávkami mezi čtvrtým Ricciardem a pátým Räikkönenem. Ve 37. zajeli k mechanikům Ricciardo, Button, ale zejména třetí Vettel.

Rosberg na to reagoval a zajel do boxů o kolo později. Rosbergova zastávka nepatřila mezi nejrychlejší (3,4 s), ale před Vettelem se přesto udržel.

K výměně došlo naopak u druhého vozu Ferrari, Räikkönen se dostal před Ricciarda. Před oběma byl ale Daniil Kvjat.

Ve 43. kole musel svůj vůz za první zatáčkou odstavit Fernando Alonso. Španěl byl v té době na deváté pozici. Podle všeho šlo o problém s převodovkou. 

Max Verstappen ukázal, že se v Monaku dá předjíždět a využil k tomu Sebastiana Vettela, který byl o kolo před ním, ale díky modrým vlajkám zpomaloval Verstappenovy soupeře.

Verstappen to ale se svou snahou přehnal. V 64. kole si na cílové rovince před první zatáčkou vyšlápl na Romaina Grosjeana. Došlo ale ke kontaktu, Verstappen si ulomil zavěšení levého předního kola. Neřiditelný vůz pak narazil do bariéry. Poprvé v F1 byl vyhlášen virtuální safety car, který po pár sekundách nahradil ten skutečný.

Hamilton zamířil do boxů pro nové pneumatiky. Rosberg a Vettel zůstali na trati. Hamilton se propadl na třetí místo, ale bylo to na výjezdu tak těsné, že si Hamilton dělal na druhé místo nárok (za safety carem se nesmí předjíždět).

Na konci 70. kola zajel safety car do boxů. Hamilton na čerstvější a super měkké sadě měl před sebou Vettela na měkké sadě. Rosberg mezi tím začal ujíždět vstříc téměř darovanému vítězství.

Do boxů kromě Hamiltona zajel také Ricciardo, který se v posledních kolech dostal právě za lídra šampionátu.

Hamilton dělal co mohl, ale před Vettela se nedostal. Závod vyhrál Nico Rosberg. 

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kol Body
1 Nico Rosberg Mercedes 1:49:18.420 78 25
2 Sebastian Vettel Ferrari +4.486 78 18
3 Lewis Hamilton Mercedes +6.053 78 15
4 Daniil Kvyat Red Bull +11.965 78 12
5 Daniel Ricciardo Red Bull +13.608 78 10
6 Kimi Räikkönen Ferrari +14.345 78 8
7 Sergio Pérez Force India +15.013 78 6
8 Jenson Button McLaren +16.063 78 4
9 Felipe Nasr Sauber +23.626 78 2
10 Carlos Sainz Toro Rosso +25.056 78 1
11 Nico Hülkenberg Force India +26.232 78  
12 Romain Grosjean Lotus +28.415 78  
13 Marcus Ericsson Sauber +31.159 78  
14 Valtteri Bottas Williams +45.789 78  
15 Felipe Massa Williams +1 kolo 77  
16 Roberto Merhi Marussia +2 kola 76  
17 Will Stevens Marussia +2 kola 76  
Max Verstappen Toro Rosso nehoda 62  
Fernando Alonso McLaren porucha 41  
Pastor Maldonado Lotus porucha 5  

Nejrychlejší kolo: Daniel Ricciardo 1:18.063s (74. kolo)

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud