GP Ruska: Vítězství Hamiltona, kolize Bottase a Räikkönena a třetí Pérez!

GP Ruska: Vítězství Hamiltona, kolize Bottase a Räikkönena a třetí Pérez!

Divoký průběh měla Velká cena Ruska. Na trať musel dvakrát safety car, Rosberg nedojel kvůli technickému problému a Pérez díky odvážné strategii a kolizi Räikkönena a Bottase získal třetí místo.

Celý závodní víkend v Rusku byl ovlivněn nedostatkem jízd v trénincích. Ten první zkrátil únik nafty na trať, po kterém byla navíc mokrá, ve druhém pršelo a ten třetí předčasně ukončila nehoda Carlose Sainze. Španěl byl převezen do nemocnice, ale nakonec se závodu zúčastnil.

kvalifikačního klání vyšel lépe Nico Rosberg, který porazil svého týmového kolegu. Třetí odstartoval do závodu Valtteri Bottas před Vettelem a Räikkönenem.

Závod

  • Závod vyhrál Hamilton, Rosberg musel kvůli technickému problému odstoupit.
  • Dvakrát musel na trať safety car po kolizi Hülkenberga, Ericssona, Verstappena a Grosjeana v prvním kole. Za druhým vyjetím byla nehoda Grosjeana.
  • Pérez získal třetí místo.
  • Räikkönen a Bottas v posledním kole kolidovali.
  • Oba vozy McLarenu na bodech.
  • Mercedes po penalizaci 

Na měkké sadě odstartovali do závodu Maldonado, Massa, Ericsson a Alonso.

Rosberg si pohlídal start a udržel se na prvním místě. Na třetí místo šel před Bottase Kimi Räikkönen. Jezdci ještě ani nenajeli do druhého kola a závod byl neutralizován poté, co se roztočil Nico Hülkenberg, do kterého narazil Marcus Ericsson. Pro Force Indii to byla velká škoda, protože Hülkenberg startoval z šestého místa. Kolize ovlivnila také Verstappena, který musel do boxů pro nové pneumatiky. K mechanikům zajel i Grosjean.

Díky kolizím v prvním kole si polepšil Kvjat, který šel na domácí půdě z 11. místa na 7., Button, se pak dostal do bodované desítky.

V kole 4/53 došlo k restartu Velké ceny Ruska. Rosberg si restart pohlídal a poodjel Hamiltonovi. K souboji ale došlo za nimi. Bottas vyšel vítězně z finského duelu a vrátil se na třetí místo.

Rosberg si stěžoval na problémy s plynovým pedálem, ale zajel nejrychlejší kolo závodu. Hned poté, co byla povolena aktivace DRS, zaútočil Vettel na Räikkönena, ale první pokus nebyl úspěšný.

V kole 7/53 vyjel Rosberg mimo trať a Hamilton šel bez problémů před něj. Nejednalo se ovšem o jezdeckou chybu, ale o technický problém. Rosberg o chvíli později zajel do boxů a ze závodu odstoupil.

V čele závodu tak byl Hamilton před Bottasem, oběma ferrari, Pérezem, Kvjatem, Ricciardem, Nasrem, Massou a Maldonadem.

V kole 12/53 musel na trať opět safety car poté, co velmi tvrdě boural Romain Grosjean ve třetí zatáčce. Řada jezdců využila výjezd safetu caru k zastávkám v boxech. První pětka ale zůstala na trati.

Pořadatelé museli opravit poškozenou bariéru, takže k restartu závodu došlo až v kole 17/53. Vettel zaútočil na Räikkönena a bylo to hodně tvrdé. Räikkönen se dostal mimo trať. O chvíli později se Němec už před Räikkönena dostal. Fin si stěžoval na špatnou rychlost na rovinkách.

Hamilton začal na čele Bottasovi ujíždět. Bojovalo se tak spíše vzadu a to i mezi jezdci Red Bullu a Toro Rosso.

Vettel začal před zastávkami v boxech dojíždět Bottase. Carlos Sainz si zase vykoledoval penalizaci 5 sekund za přejetí bílé čáry na vjezdu do boxů.

Bottas v kole 27/53 zajel do boxů pro nové pneumatiky. Ty předešlé už to podle jeho slov měly za sebou. Ferrari zůstaly na trati s tím, že se Bottas zasekl v provozu.

Vettel si zajel pro nové pneumatiky v kole 31/53 a dostal se před Bottase. Räikkönen zajel do boxů o kolo později a vyjel velmi těsně za Bottasem, který si ale pozici udržel.

V kole 33/53 zajel pro pneumatiky také Hamilton. Jako jediný byl tak bez zastávky Nasr, který se držel na druhém místě. Také on ale po chvíli zajel pro čerstvé obutí. Brazilec se vrátil na trať vedle bojující dvojice Alonso, Massa.

V kole 36/53 svedli další souboj Räikkönen a Bottas. Průběžné pořadí bylo Hamilton, Vettel, Pérez, Ricciardo, Bottas, Räikkönen, Sainz, Kvjat, Massa, Button.

Těsné to bylo mezi 3. a 6. místem, kde bojovali Pérez, Ricciardo, Bottas a Räikkönen. Mexičan se na průběžné stupně vítězů dostal díky včasné zastávce v boxech.

Bottas se v kole 45/53 dostal před Ricciarda a začal stíhat Péreze. V kole 46/53 zaútočil Räikkönen na Ricciarda, ale neobešlo se to bez výletu mimo trať. Pořadí se tak neměnilo.

O žluté vlajky se postaral Carlos Sainz, který už podruhé tento víkend havaroval. Tentokrát se ale dokázal s poškozeným zadním křídlem vrátit na trať, ale nakonec svůj monopost stejně odstavil. Za problémy byly očividné problémy s brzdami.

V kole 48/53 se už Räikkönen dostal před RIcciarda. Australan přišel o pozici a po chvíli úplně o vše poté, co ze závodu odstoupil.

Bottas začal stahovat Péreze. Mexičan se ale zuby nehty držel na třetí pozici. Nakonec mu to ale nevyšlo a v předposledním kole se před něj dostal Bottas i Räikkönen. Jenomže o chvíli později Bottas a Räikkönen bourali a Pérez se vrátil na třetí místo. 

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kola Body
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:37:11.024 53 25
2 Sebastian Vettel Ferrari 5.953 53 18
3 Sergio Pérez Force India 28.918 53 15
4 Felipe Massa Williams 38.831 53 12
5 Kimi Räikkönen Ferrari 42.358 53 10
6 Daniil Kvyat Red Bull 47.566 53 8
7 Felipe Nasr Sauber 56.508 53 6
8 Pastor Maldonado Lotus 1:01.088 53 4
9 Jenson Button McLaren 1:19.467 53 2
10 Fernando Alonso McLaren 1:26.210 53 1
11 Max Verstappen Toro Rosso 1:28.424 53 -
12 Valtteri Bottas Williams 1 kolo 52  
13 Roberto Merhi Marussia 1 kolo 52  
14 Will Stevens Marussia 2 kola 51  
15 Daniel Ricciardo Red Bull 6 kol 47  
Carlos Sainz Toro Rosso   45  
Romain Grosjean Lotus   11  
Nico Rosberg Mercedes   7  
Nico Hülkenberg Force India   0  
Marcus Ericsson Sauber   0  

Výsledky po penalizacích

P. Jezdec Tým
1 Lewis Hamilton Mercedes
2 Sebastian Vettel Ferrari
3 Sergio Pérez Force India
4 Felipe Massa Williams
5 Daniil Kvyat Red Bull
6 Felipe Nasr Sauber
7 Pastor Maldonado Lotus
8 Kimi Räikkönen Ferrari
9 Jenson Button McLaren
10 Max Verstappen Toro Rosso
11 Fernando Alonso McLaren
12 Valtteri Bottas Williams
13 Roberto Merhi Marussia
14 Will Stevens Marussia
15 Daniel Ricciardo Red Bull
Carlos Sainz Toro Rosso
Romain Grosjean Lotus
Nico Rosberg Mercedes
Nico Hülkenberg Force India
Marcus Ericsson Sauber

Penalizace: 

  • Kimi Räikkönen + 30 sekund (kolize s Bottasem)
  • Fernando Alonso + 5 sekund (nedodržení limitů tratě)

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud