GP USA: Hamilton předjel Rosberga a zvyšuje náskok v šampionátu

GP USA: Hamilton předjel Rosberga a zvyšuje náskok v šampionátu

Velkou cenu USA vyhrál Lewis Hamilton, který v závodě předjel Rosberga a navýšil své vedení v šampionátu. Na třetím místě skončil Daniel Ricciardo.

Velká cena USA 2014 vstoupila do historie už dávno před svým startem. Poprvé od roku 2005 se totiž mělo na startovní rošt postavit jen 18 vozů. Caterham a Marussia kvůli ekonomickým problémům a nucené správě nedorazily.

Ve skutečnosti vyrazilo do zahřívacího kola vozů jen sedmnáct. Na startovním roštu chyběl také Sebastian Vettel, který odstartoval z konce boxové uličky po nasazení šestých částí všech komponent pohonné jednotky.

Cool index: 3 z 5

  • Hamilton předjel Rosberga a zvýšil náskok v šampionátu dva závody před koncem.
  • Do závodu odstartovalo jen 18 vozů. 
  • Ricciardo už přišel i o matematickou šanci na titul. 

 

Kvalifikaci na velkou cenu USA vyhrál překvapivě Nico Rosberg, přestože v trénincích po celou dobu diktoval tempo Lewis Hamilton. Z druhé řady odstartovali Valtteri Bottas a Felipe Massa, ze třetí pak Daniel Ricciardo a Fernando Alonso.  

Rosberg se po startu udržel na prvním místě, na třetí místo za Hamiltona šel Massa před Bottase. Dobře odstartoval také Alonso, za to Ricciardo se propadl a bojoval s Magnussenem o šesté místo.

V prvním kole kolidovali Pérez, Räikkönen a Sutil. Posledně jmenovaný odstavil svůj vůz na trati, takže musel vyjet safety car. Někteří jezdci toho využili k zastávkám v boxech. Sutil přišel o šanci na body poté, co se kvalifikoval nejlépe v letošní sezóně.

Ve 4. kole byl závod restartován. Bottas svedl souboj s Massou, Ricciardo zase předjel Alonsa.  Dobře se vyvíjel závod také pro osmého Maldonada, desátého Grosjeana a jedenáctého Kvjata, který díky penalizaci za nasazení nového motoru startoval poslední.

Oba Mercedesy začaly Massovi ujíždět, ale rozdíl mezi nimi byl pod jednou sekundou.

Gutiérrez, Maldonado, Vergne a Button byli vyšetřování za překročení rychlosti za safety carem. Button nakonec penalizaci nedostal, ostatní hříšnici ale ano. Stewardi je obdarovali pěti sekundami.

V 15. kole zamířili Massa a Ricciardo do boxů. Brazilec obul měkké pneumatiky, Ricciardo sáhl po středně tvrdých. Rosberg si sice stěžoval, že jeho levá přední pneumatika už je na konci své životnosti, na trati ale Němec zůstával. K mechanikům nakonec zamířil v 16. kole společně s Bottasem.

Ricciardo se díky dřívější zastávce dostal před Bottase. Hamilton mezitím zajel k mechanikům kolo po Rosbergovi a dle očekávání se vrátil na druhé místo.

V 18. kole odstavil svůj vůz Nico Hülkenberg. Force India tak mohla začít v Austinu pomalu balit.

Sebastian Vettel si stěžoval, že jeho vůz je velmi pomalý. Celý víkend prý jezdil 1:44 a najednou jezdí v závodě časy kolem 1:46.

Velmi pěkné souboje předvedli Alonso a Button, přestože Brit měl obuté starší pneumatiky.

Mezi Rosbergem a Hamiltonem byl po zastávkách trochu větší rozdíl. Hamilton ale začal Rosberga opět stahovat a ve 24. kole Rosberga s využitím DRS předjel.

Svátek prožil Romain Grosjean, který ve 26. kole v Lotusu předjel Sebastiana Vettela. O pár stovek metrů dál předjel úřadujícího mistra světa také Vergne. Vettel zamířil do boxů pro nové pneumatiky.

Ricciardo se po zastávkách dostal i před druhý williams. Tentokrát pokořil Massu. Ve 33. kole zamířil do boxů k druhé zastávce Lewis Hamilton. Rosberg ho napodobil o kolo později. Pořadí se nezměnilo.

Vettel na nové směsi po zastávkách ožil a ve 43. kole se dostal před Kevina Magnussena. O chvíli později zajel do boxů Alonso, který se po vyjetí z boxů objevil právě za Vettelem. O chvíli později se před Němce dostal. Vettel se ve 48. kole vydal do boxů a opustil tak poměrně těsnou skupinku, ve které byli Magnussen, Button, Grosjean, Vergne, Maldonado, Kvjat a Räikkönen. Těsné to bylo také více vpředu mezi třetím Ricciardem a čtvrtým Massou. Tvrdý souboj v této skupině předvedli Grosjean a Vergne.

Lewis Hamilton si nakonec dojel pro další vítězství a upevnil své vedení v šampionátu. Za Rosbergem skončil na třetím místě Ricciardo.

Dalším závodem je už za týden Velká cena Brazílie.

Výsledky

P. Jezdec Tým Kola Ztráta Start Body
1 Lewis Hamilton Mercedes 56 vítěz 2 25
2 Nico Rosberg Mercedes 56 +4.3 s 1 18
3 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 56 +25.5 s 5 15
4 Felipe Massa Williams-Mercedes 56 +26.9 s 4 12
5 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 56 +30.9 s 3 10
6 Fernando Alonso Ferrari 56 +95.2 s 6 8
7 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 56 +95.7 s 18 6
8 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 56 + 100.682 7 4
9 Jean-Eric Vergne STR-Renault 56 + 103.863 14 2
10 Pastor Maldonado Lotus-Renault 56 +107.870 10 1
11 Romain Grosjean Lotus-Renault   +1 kolo 16  
12 Jenson Button McLaren-Mercedes   +1 kolo 12  
13 Kimi Räikkönen Ferrari   +1 kolo 8  
14 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari   +1 kolo 15  
15 Daniil Kvyat STR-Renault   +1 kolo 17  
Ret Nico Hulkenberg Force India-Mercedes   +40 kol 13  
Ret Sergio Perez Force India-Mercedes   +55 kol 11  
Ret Adrian Sutil Sauber-Ferrari     9  

Penalizace:

  • Vergne +5 sekund (konečné 10. místo, Maldonado: 9. místo
  • Pérez: +7 míst v Brazílii

Doporučujeme

Články odjinud