Häkkinena znepokojil způsob odklízení Sainzova vozu

Häkkinena znepokojil způsob odklízení Sainzova vozu

Dvojnásobný mistr světa formule 1 Mika Häkkinen se ptá, proč nebyl na trať vyslán safety car kvůli odklizení vozu Carlose Sainze Jr. v úvodu Velké ceny Brazílie.

Španěl ve službách Toro Rosso měl se svým vozem problémy už při nájezdu na startovní rošt. V samotném závodě pak absolvoval jen pár set metrů předtím, než musel v prvním kole mezi 5. a 6. zatáčkou odstavit svůj vůz.

Traťoví komisaři se vydali odtlačit Sainzův monopost za bariéry, vedení závodu se však v tomto případě rozhodlo jen o vyvěšení žlutých vlajek, nikoliv o aktivaci virtuálního či reálného safety caru.

„Podle mého názoru to byla jasná chyba. Safety car bývá vyslán na trať v mnohem méně nebezpečných situacích,“ řekl Häkkinen.

„Tu pasáž, kde Sainz Jr. zastavil, velmi dobře znám, projíždí se velkou rychlostí. Když tam ztratíte kontrolu, tak vletíte přesně do míst, kde byl odklízen Sainzův vůz.“

„Samozřejmě, jezdci musí být při vyvěšení žlutých vlajek ostražití, nicméně nezdálo se, že by někdo snížil rychlost (kvůli tomu incidentu).“

Häkkinenovi incident připomněl situaci z loňské Velké ceny Japonska, kdy při odklízení vozu Adriana Sutila nezvládl průjezd úsekem Jules Bianchi, jehož marussia následně narazila do traktoru, který Sutilův vůz odklízel. Bianchi na následky svých zranění letos v létě zemřel.

„V této situaci se sešly všechny prvky pro nejhorší možný scénář, mohlo se stát něco podobného (Bianchiho havárii),“ dodal Fin. „Vůz Sainze Jr. měl zřejmě technický problém, což odklízení zkomplikovalo.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud