Hamilton: Myslel jsem, že ostatní jedou také do boxů

Hamilton: Myslel jsem, že ostatní jedou také do boxů

Nicu Rosbergovi spadlo vítězství ve Velké ceně Monaka do klína poté, co Mercedes povolal v závěru závodu Lewise Hamiltona do boxů.

12 kol před cílem, když na trať vyjel safety car po kolizi Maxe Verstappena a Romaina Grosjeana, zajel Brit k mechanikům na výměnu pneumatik, ovšem náskok 23 sekund mu k udržení první pozice nestačil a Hamilton se vrátil na trať za Rosberga a Sebastiana Vettela.

„Spoléháte se na tým, podíval jsem se na obrazovku a vypadalo to, že je tým venku z garáže,” řekl Hamilton. „Myslel jsem, že jezdci za mnou jeli do boxů, takže když mi tým řekl, abych zůstal na trati, odpověděl jsem jim, že by ty pneumatiky zchladly a obával jsem se, že moji soupeři jsou na měkčí směsi pneumatik. S tím vědomím jsem tedy zajel do boxů a věřil tomu, že ostatní udělají totéž.”

„Víte, tým byl po celý rok skvělý a my spolu vítězíme i prohráváme. Jsem si jistý, že si potom sedneme a zamyslíme se nad tím, kde se můžeme zlepšit.”

„Jak jsem řekl, budeme to analyzovat a zkusíme zjistit, co jsme udělali špatně, a jako tým se to pokusíme pro příště vylepšit.”

Na dotaz, co se mu honilo na stupních vítězů hlavou, Hamilton odpověděl: „Že vyhraju příště. Nemůžu vám přesně říct, jak se cítím, takže... se o to ani nebudu pokoušet.”

„V tuhle chvíli je to velmi těžké, jsem ale mistr světa a musím se tak také chovat. Rád jsem lídrem týmu a dnes jsem ukázal svou rychlost a to, co v Monaku umím. Bylo to kolektivní rozhodnutí (zajet do boxů).”

GettyImages-474601664.jpg

Důvod k radosti však měl po závodě Nico Rosberg, který díky tomu vyhrál v ulicích Monte Carla potřetí v řadě.

„Samozřejmě jsem velmi, velmi šťastný, vím ale, že jsem dnes měl obrovskou dávku štěstí,” řekl Rosberg. „Lewis jel skvěle a dnešní vítězství by si jistě zasloužil. Tak to ale je, to jsou závody. Jsem velmi šťastný, a co nejvíce si to užiju.”

Rosberg přitom podle svých slov nevěděl o tom, že tým Hamiltona povolal do boxů. „Nemám ponětí, promiňte. Jako vždy je velmi obtížné ta rozhodnutí posoudit. My se v závěru o zastávce s týmem vůbec nebavili, na té tvrdé sadě to ale bylo docela zrádné.”

Mercedes se omluvil

„Tou chybou jsme Lewise připravili o vítězství ve velké ceně. Mysleli jsme, že má jiný náskok, než měl ve skutečnosti, pak nám řekl, že teplota pneumatik klesla a už nemá žádnou přilnavost. Omlouvám se mu, mělo to být Lewisovo vítězství, snadná práce, a my mu to zpackali. Nemůžu udělat víc než se jen omluvit, omluvit a omluvit,” řekl po závodě šéf týmu Toto Wolff.

Foto: Getty Images / Paul Gilham

Doporučujeme

Články odjinud