Hamiltonovi se současná formule 1 nelíbí

Hamiltonovi se současná formule 1 nelíbí

Lewis Hamilton se zapsal na seznam kritiků současné formule 1. Vozy jsou pomalé, fyzicky nenáročné, přítlaku je málo, takže vozy se k sobě nemohou skoro ani přiblížit.

„Osobně nejsem velkým obdivovatelem směru, kterým se to všechno ubírá ve smyslu, že jsou vozy každý rok pomalejší, takže je to pro mě ve voze fyzicky jednodušší. Možná v horkých podmínkách je to stále výzva, ale trvá mi dvě závodní vzdálenosti, než se ve voze cítím stejně jako ve své první sezóně,“ říká Hamilton pro crash.net.

„Vzhledem k tomu, že auta jsou pomalejší, mají méně přítlaku, jsou rychlejší na rovinkách, ale pomalejších v některých zatáčkách a to dělá rozdíl. Mám pocit, že formule 1 je vrchol motorsportu, takže by také měla být vyčerpávající. Když dokončíte závod, měli byste sotva vylézt z vozu. A vozy by měly být co nejrychlejší v mezích bezpečnosti. Náš sport ale také musí zůstat relevantní a některé z technologií, které jsme nasadili, jako jsou systémy na rekuperaci energií, které vidíme také v silničních vozech, určitě představují pozitivní krok.“

F1HUN2014_WW1610240.jpg

Hamiltonovi také vadí menší množství přítlaku, které má umožňovat těsnější souboje. „Ano, v tomto smyslu je to pro fanoušky určitě zábavnější. Problém je, že kvůli přerušení přítlaku nemůžete jet ve formuli 1 těsně za sebou. Myslím, že bychom měli udělat pneumatiky s mnohem větší přilnavostí, možná trochu méně přítlaku, a pak bychom možná mohli jezdit těsněji za sebou.“

„Když si ale vzpomenete na konec 80. let, tohle měli, disponovali velkými pneumatikami a menším přítlakem, ale ani tak nemohli jezdit za sebou, takže moc nevím, jaké řešení. DRS umožňuje přiblížit se a předjet, což je skvělé, ale někdy stačí jen DRS, abyste předjeli na začátku rovinky a pak ujeli, což není moc realistické. Mělo by to být těžší a náročnější,“ dodává Hamilton. 

Doporučujeme

Články odjinud