Horner: Je až zvláštní, jak se Verstappen podobá Vettelovi

Horner: Je až zvláštní, jak se Verstappen podobá Vettelovi

Šéf Red Bullu o podobnosti nejmladšího vítěze a čtyřnásobného šampiona.

Šéf stáje Red Bull Christian Horner se nechal slyšet, že skutečnost, v kolika ohledech se čerstvý nový vítěz závodu F1 Max Verstappen podobá čtyřnásobnému mistru světa Sebastianu Vettelovi.

Verstappen se ve Velké ceně Španělska stal nejmladším vítězem v historii, bylo mu 18 let a 227 dní. Pokořil tak Vettelův předchozí rekord o více než dva a půl roku.

Vettel svého prvního trimfu dosáhl v Monze v roce 2008, ještě v barvách Toro Rosso. Verstappen se naopak dočkal při svém prvním startu po přestupu z juniorky do hlavního týmu Red Bullu.

„Je to až zvláštní, protože se to v tolika ohledech podobá tomu, když k týmu přišel Sebastian,“ řekl Horner.

„Mechanici mi říkali, že i způsob, jak nastupuje do auta, ze stejné strany, jak zvedá koleno, aby nastoupil a podobně.

Mají spoustu společného, ale zároveň je svůj. Je to velice sečtělý mladý člověk. Nikdy byste neřekli, že mu je osmnáct.

Max je první závodník v mém týmu, jehož bych klidně mohl být tátou. Neuvěřitelně nás nadchl, vším, co jsme od něj dosud viděli.“

GettyImages-531595958.jpg

Na dotaz, jaká jsou nyní očekávání od Verstappena, když už je vítězem závodu, Horner odpověděl: „Přijít, kvalifikovat se do druhé řady a vyhrát svou první velkou cenu, už to může být jen horší!

Řekl bych, že bude silnější a silnější, jak bude sbírat zkušenosti, sžije se s autem a poroste jeho jistota.“

Horner dodal, že jej na Verstappenově výkonu uchvátilo, když dlouhou dobu čelil tlaku ze strany Kimiho Räikkönena, zatímco se snažil, aby jeho středně tvrdé gumy vydržely 32 kol.

„Největším aspektem jeho výkonu byl jeho klid,“ řekl. „Hodně toho snese, když je v autě. My jsme byli všichni pět kol před cílem čím dál víc napjatí, protože pneumatiky už byly na konci životnosti.

Kimi mu dýchal na záda a on prostě naprosto v klidu do vysílačky řekl, 'prosím, můžete poprosit ředitele závodu Charlieho (Whitinga), aby rychle něco udělal s modrými vlajkami?'.

V jeho hlase nebyla žádná nervozita, žádná panika, žádné napětí. Byl to mladý muž, který měl naprosto pod kontrolou to, co dělal. A tohle on dělá od chvíle, co sednul do auta.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud