Jak moc špatný závod prožil Mercedes?

Jak moc špatný závod prožil Mercedes?

Ještě krátce před startem GP Maďarska to vypadalo na běžný scénář. Na stupních vítězů se měli seřadit Hamilton, Rosberg a nejspíše Vettel. Vše se ale už před první zatáčkou změnilo.

Závod nakonec vyhrál Sebastian Vettel, kterého na stupně vítězů doprovodila dvojice jezdců Red Bullu.

Mercedes si za 6. a 8. místo odváží 12 bodů, což je nejhorší výsledek za hodně dlouhou dobu. Když se vydáme do minulosti, stejný počet bodů získaly stříbrné šípy naposledy v Brazílii 2013. Ještě hůře na tom byly v Japonsku 2013, odkud odjely jen se 4 body.

Mercedes muže alespoň těšit fakt, že nepřerušili svou šňůru bodovaných závodů, která započala také v Brazílii, ale v roce 2012.

Pro Hamiltona to byl nehorší výsledek od GP Belgie v loňském roce, kde po kolizi s Rosbergem nedojel a pro Rosberga nejhorší závod od GP Abú Dhabí 2014.

Je to rovněž poprvé od Brazílie 2013, kdy na stupních vítězů nestál ani jeden zástupce Mercedesu.

Ostatní týmy na tom byly z hlediska statistik lépe. Ferrari získalo druhé letošní vítězství a nebylo daleko od prvního double po téměř přesně 5 letech (naposledy k tomu došlo při kontroverzní GP Německa 2010). Red Bull získal první letošní pódium, ba co více, dokonce dvě pódia. Dva rudí býci stáli naposledy na stupních vítězů vloni v Singapuru.

Daniil Kvjat získal první stupně vítězů a stal se tak druhým nejmladším jezdcem, kterému se to povedlo. Sebastian Vettel jen těsně unikl tomu, aby o tento rekord přišel. V Monze 2008 mu bylo 21 let a 73 dní a nejen, že získal první pódium, ale i první vítězství. Kvjatovi bylo včera 21 let a 91 dní. Rekord se nicméně třese před Maxem Verastappenem, který na jeho překonání má ještě spoustu času. Verstappen přitom v Maďarsku skončil čtvrtý.

Současní či bývalí jezdci, kteří jsou nebo byli nějak spjatí s Red Bullem, včera mimochodem obsadili první čtyři místa.

Vettel pak v počtu vítězství dohnal Ayrtona Sennu (41) a 10 vítězství mu chybí na Alaina Prosta. Za ním je ale Lewis Hamilton s 38 vítězstvími.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud