Jaké je tajemství dobrých startů Ferrari?

Jaké je tajemství dobrých startů Ferrari?

Ferrari vystřelily do Velké ceny Austrálie jako rakety. Náhoda nebo Scuderia našla tajnou zbraň proti Mercedesu?

Musíme si počkat pár závodů, abychom věděli, zda bude letos Ferrari opravdu soupeřit s Mercedesem. Je ovšem nepravděpodobné, že by letos Scuderia za normálních okolností bojovala s Mercedesem o první řadu na startovním roštu nebo přesněji – o pole position.

Jenomže už v první zatáčce jsou výsledky kvalifikace zapomenuty. Dobrý start může vozy z druhé řady dostat do čela závodu, jak to ukázali jezdci Ferrari v Melbourne. Náhoda? Podle Christiana Hornera ne, už během testů si soupeři všímali startů rudých vozů.

Giorgio Piola nabízí možné vysvětlení. To neleží uvnitř monopostů, ale na volantu. Starty jsou od loňského roku mnohem více pod kontrolu jezdců, podle pravidel navíc jezdec může na startu ovládat spojku pouze jedním pádlem v zadní části volantu. Týmy pro případ nouze nechaly na volantech pádla dvě – až na Ferrari.

V případě Ferrari došlo k dramatické změně, kdy dvě pádla nahradilo jedno velké, které se táhne po celé zadní části volantu. Podle Pioly může být právě zde tajemství startů Ferrari. Není jasné, jak přesně řešení funguje, jezdci může poskytnout lepší pocit při nalezení bodů záběru spojky.

Srovnání loňského (vlevo) a letošního (vpravo) volantu Ferrari

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud