Jezdci mají obavy, že šetření paliva může vést k nebezpečným situacím

Jezdci mají obavy, že šetření paliva může vést k nebezpečným situacím

Na páteční schůzi jezdců s ředitelem závodu Charliem Whitingem někteří piloti upozornili, že potřeba šetřit palivo v závodech může způsobit kolize.

Albert Park patří mezi nejnáročnější okruhy z pohledu spotřeby paliva, takže je velmi pravděpodobné, že všichni budou muset v neděli šetřit palivo ve větší či menší míře, aby si vystačili se 100 kilogramy paliva, které jim na startu přidělí pravidla.

Jenomže možností, jak šetři palivo, je několik. Čím větší je nedostatek, tím dřív jezdec sundává nohu z plynu a do zatáček dojíždí setrvačností. A to může způsobit velké rozdíly v rychlosti mezi vozem, který jede na plno, a vozem, jehož pilot musí hodně myslet na spotřebu paliva.

Obavy z takových situací vyjádřili někteří jezdci Whitingovi, podle Autosportu mezi nimi byli Vettel, Button a Alonso. V soubojích by pilot vzadu mohl být zaskočen, pokud soupeř vpředu ubere dřív, než je před zatáčkou obvyklé, což by mohlo vyústit v kolizi.

Whiting jezdcům řekl, že si je tohoto nebezpečí vědom, a upozornil, že pokud někdo bude muset jet podobným stylem, musí si dávat pozor na dění kolem sebe.

„Je to jako každá jiná situace, pokud jezdec nečekaně zpomalí, musí se ujistit, že ve své blízkosti nemá žádného jiného jezdce,“ řekl.

Zatím se jedná jen o teorii, nedělní závod ukáže, jak moc jsou podobné obavy reálné.

Doporučujeme

Články odjinud