Malajsijský šok pro Mercedes, vyhrál Vettel s Ferrari!

Malajsijský šok pro Mercedes, vyhrál Vettel s Ferrari!

V Malajsii vyhrál Sebastian Vettel a rozhodně to nebylo díky štěstí nebo smůle soupeřů. Je dominance Mercedesu pryč? Vozy McLaren cíl v Sepangu neviděly, Merhi naopak závod dokončil.

Kvalifikaci na GP Malajsie ovlivnilo tradiční místní počasí, které se nejdříve ohlásilo bouřemi v okolí okruhu a nakonec i deštěm v prostřední části kvalifikace. Doplatil na to Kimi Räikkönen, který skončil na 11. místě. Kvalifikace se nakonec povedla Vettelovi, který na osychající trati vybojoval první řadu pro Ferrari po dvou letech. Nico Rosberg startoval do závodu třetí. Spokojení mohli být také u Red Bullu, který obsadil 4. a 5. místo a jeho výsledek podtrhl šestým místem Max Verstappen v Toro Rosso.

Oba vozy McLarenu se do druhé části kvalifikace nedostaly a odstartovaly tak před Merhim. Stewardi dali Manoru souhlas ke startu, i když v samotné kvalifikaci nesplnili limit 107%. Na voze Willa Stevense ale nakonec nevyřešili problém z palivovým systémem a do závodu tak Stevens neodstartoval.

Závod

Lewis Hamilton si po startu pohlídal první místo. Vettel a Rosberg svedli v prvních metrech souboj o druhé místo, Vettel si svou pozici pohlídal. Dobrý start předvedl Massa, který se dostal za red bully a také třeba Carlos Sainz.

Räikkönen musel do boxů s defektem pneumatiky, kterou mu prořízl Felipe Nasr. Podobné problémy měl o něco dříve už na startu také Pastor Maldonado, kterému pneumatiku nařízl Valtteri Bottas.

Marcus Ericsson ve 4. kole nezvládl nájezd do první zatáčky a vylétl z ní tak nešťastně, že se zahrabal do štěrku. Na trať musel safety car. Jezdci toho využili k prvním zastávkám v boxech.

Na trati zůstal Vettel,  Hülkenberg, Grosjean, Sainz, Pérez a samozřejmě také trojice jezdců, kteří tam zamířili už po startu kvůli defektu a poškození křídla (Nasr).

Hamilton se propadl na 6. místo, Rosberg díky dvojitému pit stopu Mercedesu až na 9. pozici.

V sedmém kole došlo k restartu závodu. Sebastian Vettel se rozpomněl na časy u Red Bullu a začal na prvním místě všem ujíždět. Jiné starosti měl Massa, který hlásil ztrátu výkonu a začal se propadat pořadím.

Hamilton a Rosberg se postupně prokousávali polem. V 11. kole se Hamilton dostal na druhé místo asi 10 sekund za Vettela.

Vettel kroužil na měkké sadě, na které ale odstartoval do závodu. Hamilton a Rosberg ho pronásledovali na čerstvé tvrdé směsi. V 17. kole zamířil Vettel jako poslední do boxů s náskokem 8 sekund na Hamiltona. Na trať se vrátil na třetím místě,

K zajímavému souboji došlo na 6. až 8. místo, kde mezi sebou bojovali Ricciardo, Kvjat a Verstappen.

Čerstvá a měkčí sada pneumatika pořádně nakopnula Vettelovo Ferrari, který začal po své zastávce oba mercedesy dojíždět. Jeho časy byly téměř o dvě sekundy na kolo rychlejší. Vettel se ve 22. kole dostal před Rosberga.

Ve stejnou dobu McLaren povolal Alonsa do boxů kvůli technickým problémům. Španěl musel ze závodu odstoupit. Ve 24. kole se Vettel dostal za Hamiltona, ale Brit mu radost pokazil a zamířil do boxů.

Nico Hülkenberg sestřelil Danilla Kvjata. Ten ale po bočním nárazu dokázal v závodě pokračovat. Incident se dostal na stůl sportovních komisařům, kteří nakonec Hülkenbergovi dali penalizaci 10 sekund.

Ve 31. kole došlo ke kontaktu mezi Grosjeanem a Pérezem. Francouz skončil ve velkých hodinách. Také na tento incident si posvítili sportovní komisaři. Mexičan dostal stejný trest jako jeho týmový kolega.

Vettel ve 37. kole zamířil podruhé k mechanikům a povinně nazul tvrdou směs. 

Po návratu se Vettel dostal jen těsně před Rosberga. O chvíli později zamířil k mechanikům také Lewis Hamilton. Mercedes mu ale nazul tvrdou směs, s čímž Hamilton nebyl zcela spokojen. Podle Mercedesu ale byly středně tvrdé sady už opotřebované.

Ve 42. kole se ke své poslední plánované zastávce vydal Nico Rosberg, který nazul středně tvrdou směs. Max Verstappen se krátce předtím toulal v okolí nájezdu do boxů.

Ze závodu odstoupil po Alonsovi také Jenson Button. Odstoupit musel později také Pastor Maldonado.  

Pěkný souboj svedli na konci závodu jezdci Williamsu. Vítězně z něj nakonec vyšel Valtteri Bottas. 

Jezdci Mercedesu se sice snažili, ale Sebastiana Vettela už nestihli ani dojet. Ferrari poprvé od GP Španělska 2013 vítězí. Pro úřadující šampiony je to už ve druhém závodě sezóny studená sprcha. Znamená to konec dominance stříbrných šípů?

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas / Ztráta Kola Body
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:41:05.793 56 25
2 Lewis Hamilton Mercedes +8.569 56 18
3 Nico Rosberg Mercedes +12.310 56 15
4 Kimi Räikkönen Ferrari +53.822 56 12
5 Valtteri Bottas Williams +1:10.409 56 10
6 Felipe Massa Williams +1:13.586 56 8
7 Max Verstappen Toro Rosso +1:39.085 56 6
8 Carlos Sainz Toro Rosso + 1 kolo 55 4
9 Daniil Kvyat Red Bull + 1 kolo 55 2
10 Daniel Ricciardo Red Bull + 1 kolo 55 1
11 Romain Grosjean Lotus + 1 kolo 55  
12 Felipe Nasr Sauber + 1 kolo 55  
13 Sergio Pérez Force India + 1 kolo 55  
14 Nico Hülkenberg Force India + 1 kolo 55  
15 Roberto Merhi Manor +3 kola 53  
Pastor Maldonado Lotus   47  
Jenson Button McLaren   41  
Fernando Alonso McLaren   21  
Marcus Ericsson Sauber   3  
Will Stevens Marussia   0  

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud