Marmorini: Pro Ferrari jsme udělali motor, jaký chtěli

Marmorini: Pro Ferrari jsme udělali motor, jaký chtěli

Luca Marmorini byl nedávno vyhozen z Ferrari. Obecně se má za to, že je to kvůli letošní formě Ferrari a kvůli tomu, že motor Scuderie není dostatečně konkurenceschopný. Marmorini vedl v Maranellu oddělení motorů. Podle svých slov ale za nic nemůže.

Novinář Leo Turrini udělal s Marmorinim krátký rozhovor. V něm bývalý šéf motorářů Ferrari vysvětluje, kde je problém.

„Stručně řečeno, je to prezentováno tak, že za všechny strasti F14 T může pohonná jednotka. Jako by společnost s historií Ferrari zapomněla, jak se dělají motory!“

„S mými kolegy jsme připravili balík pohonné jednotky o určité velikosti, která je menší ve srovnání s Mercedesem a Renaultem, protože jsme o to byli požádání šéfdesignerem Tombazisem. On chtěl velmi kompaktní agregát s malými chladiči, protože ztrátový výkon bude kompenzován aerodynamickým řešením, které zajistí výhodu nad vozy Mercedes a Ranault,“ říká Marmorini.

Podle Marmoriniho to nakonec dopadlo tak, že motor Ferrari má menší výkon, ale aerodynamická kompenzace se nekoná. Marmorini to chtěl vysvětlit novému šéfovi Scuderie, kterého prý ale skoro pořádně ani neviděl.

„Chtěl jsem to vysvětlit Marcu Mattiaccimu, ale s Mattiaccim jsem za tři měsíce prohodil jen pár slov. Viděli jsme se dvakrát. Poprvé, když jsme se pozdravili, podruhé, když mi dal dopis s mým propuštěním.“

Marmorini také popřel spekulace, že by podepsal s Renaultem.

Doporučujeme

Články odjinud