Mattiacci: Jsem rád, že mám takovou zodpovědnost

Mattiacci: Jsem rád, že mám takovou zodpovědnost

Šéf týmu Ferrari Marco Mattiacci v rozhovoru pro stránky formule 1 zhodnotil své dosavadní působení v nové pozici.

Ital nastoupil do funkce šéfa týmu Ferrari v dubnu před Velkou cenou Číny, za tu dobu tedy už stihl svět formule 1 trochu poznat. „Můžu říct, že je to úžasný svět, je to skvělý sport s velkými talenty, osobnostmi a množstvím adrenalinu,” řekl Mattiacci. „Mým úkolem je přivést Ferrari zpátky na vrchol a těchto 100 dní bylo pro mě velmi užitečných, abych pochopil, kde excelujeme a kde ne. Ten pocit z toho je pozitivní.”

Je však stanoven nějaký časový plán, do kdy by se Ferrari mělo na vrchol vrátit? „Máme jasnou strategii a časový plán. Stejně jako většina manažerů musíte tento scénář zkrátit na co nejkratší dobu. Formule 1 ale není jako fotbal, není to o tom vyměnit jednoho dva hráče a trenéra a v příští sezóně vyhráváte.

Je to velmi vyrovnané prostředí s nejmodernější technikou na světě a skvělými talenty. Víme, že nás čeká spousta práce, ale máme velmi slušný základ. Máme nejtalentovanější dvojici pilotů, více než šedesátiletou tradici a úžasnou posedlost vrátit se a vyhrát.”

„Tady ve F1 pohlcuji věci každý den od každého: od lidí, kteří ráno otevírají bránu až po všechny členy týmu.“

S nadsázkou by se dalo říct, že Mattiacci byl získáním pozice šéfa týmu formule 1 vhozen coby neplavec do hluboké vody, když do té chvíle byl prezidentem a výkonným ředitelem Ferrari pro Severní Ameriku. Kdyby však o formuli 1 v té době věděl to, co ví teď, nabídku by přijal i tak.

„Jistě, jsem mnohem motivovanější. Vždy jsem byl někam 'dosazen'. Ve své velmi krátké kariéře jsem byl každé dva nebo tři roky povolán do něčeho, co se nazývá 'obtížná situace', abych ji napravil. Jsem proto rád, že mi společnost dává takovou zodpovědnost. Čím více kritiky přijímám, tím více kritiky se dočkává můj tým, je to jako systém rekuperace energie - jsme díky tomu motivovanější!”

Mattiacci rovněž pochválil oba jezdce Ferrari a potvrdil, že tým má v plánu si je ponechat i pro příští sezónu. Někteří lidé si dokonce myslí, že Ferrari v tuto chvíli vede právě Fernando Alonso. Mattiacci to koneckonců potvrdil. „Je to tak - ve Ferrari je šéfem každý. Každý vede tým, takže také Fernando, všichni přicházejí s nějakými nápady. Máme velmi jasnou organizační strukturu, a v tuto chvíli jsem já na čele organizace.”

Slov chvály se dočkal také Kimi Räikkönen. „Miluji Kimiho. Je jedním z nejtalentovanějších závodníků. Měli jsme trochu problém dát mu vynikající vůz, ale celý tým za ním stojí a ze závodů v Maďarsku a Belgii jsme viděli, že se zabydlel.”

A jaké jsou osobní Mattiacciho cíle pro tuto sezónu? „Když mluvíte o osobních cílech, tak je to má rodina - to je číslo jedna. Druhý je Marco - jsem zvědavý člověk, takže se toho chci co nejvíce naučit ze všeho, co dělám. A pak je to cíl přivést tým zpátky na vrchol.”

Doporučujeme

Články odjinud