Max Mosley žaluje Google

Max Mosley žaluje Google

Bývalý šéf FIA Max Mosley žaluje společnost Google za to, že jsou na internetu stále dohledatelné fotografie z jeho aféry.

Zřejmě si na to ještě pamatujete. V roce 2008 zveřejnil dnes již neexistující News of the World fotografie z erotické party, které se měl účastnit tehdejší šéf FIA Max Mosley. Party měla mít navíc nacistickou tématiku, což silně rezonovalo s Mosleyho kořeny. Jeho otec Oswald Mosley byl na počátku 20. století zakladatelem Britské unie fašistů.

Mosley nakonec vysoudil 60 tisíc liber, News of the World později skončil a věc tak byla na první pohled uzavřená. Soud dal Mosleymu zapravdu, že nacistické téma akce nebylo prokázáno, soukromí Mosleyho bylo vážně narušeno a článek nebyl ve veřejném zájmu.

Aféra by sice skončila a zapadla, ale to bychom nesměli žít v době internetu, kde nic jen tak nezmizí a neskončí. Fotografie z inkriminované párty stále po internetu kolují. Mosley a jeho právníci proto nasměrovali svou pozornost na Google.

Mosleyho právník říká pro BBC, že „Google by měl fungovat v souladu se zákonem, spíše než podle vlastních pravidel. Nemůže mu být dovoleno ignorovat rozsudky našich soudů.“

Žaloba přichází poté, co Google na základě Evropské unie musí odstranit z vyhledávání odkazy o vás, pokud o to požádáte. Pravidlo „být zapomenut“ prý ale s Mosleyho případem nesouvisí.

Google se brání, že s Mosleym byl v kontaktu a odstranil stovky URL adres, které jim jeho lidé poslali. 

Doporučujeme

Články odjinud