Montezemolo o prodeji Red Bullu, štěstí Ferrari i Vettelovi s čokoládou

Montezemolo o prodeji Red Bullu, štěstí Ferrari i Vettelovi s čokoládou

Luca di Montezemolo poskytl zajímavý rozhovor, ve kterém prezentoval svůj názor na letošní formu Ferrari a popsal také jednání se Sebastianem Vettelem.

Poté, co Sebastian Vettel vyhrál závod v Malajsii, řekl Montezemolo, že za tím stojí práce, která začala ještě za starého vedení, což je pravda, protože na voze i nové pohonné jednotce se začalo pracovat vloni v dubnu a v květnu. Nyní Montezemolo svůj názor doplnil a v rozhovoru pro La Repubblica říká, že má Ferrari letos štěstí.

„Spolu s mou rodinou je Ferrari nejdůležitější věc v mém životě. Možná až příliš důležitá,“ začal Montezemolo svůj rozhovor pro italský deník.

Bývalý prezident Ferrari zopakoval, že firmu opouštěl v dobré kondici, bez jediného eura dluhů a s velkou hotovostí na účtu, která povede k mimořádné dividendě 2,6 miliardy euro, přičemž 90% z toho poputuje do FCA, zbytek dostane Piero Ferrari.

Montezemolo vnímá rok 2014 na trati jako neúspěch, ale upozorňuje, že právě tehdy byly položeny základy pro letošní rok. „Upřímně si myslím, že měli i trochu štěstí. V letošním roce nemají kromě Mercedesu žádného soupeře. Williams se nezlepšil, Red Bull se sesypal (vím, že Mateschitz zvažuje prodej, společný přítel mi řekl, že buď přesvědčí Audi ke vstupu, nebo končí), McLaren je v krizi…takže Ferrari začíná každý závod s pódiem v kapse.“ 

Řeč přišla i na Vettela. „Jako první hovořil o Vettelovi Schumacher, když byl ve Ferrari. Bylo to v létě (rok 2009), kdy se měl vrátit a nahradit Massu v závodech. Řekl, že Seb je pro nás ideálním pilotem. Domenicali ho chtěl za každou cenu. Vzal ho do mého domu v Bologni. Přijel se švýcarskou čokoládou. Byl už mistrem světa, ale působil trochu nemotorně. Mattiacci pak pokračoval v práci. Když viděl Alonsa, jak má pochmurnou náladu a neustále projevuje svou nedůvěru k týmu, tak jsme se rozhodli pro změnu.“

Podle Montezemola vyšel Vettel i levněji, než prodloužení s Alonsem.  

Co také řekl Montezemolo v rozhovoru:

  • „Po třetím závodě v Bahrajnu jsem byl v šoku. Domenicali ještě více než já. Rozhodl se rezignovat. Zeptal jsem se ho, zda to nechce zvážit, ale trval na svém.“ Podle Montezemola je ale Domenicali velmi kvalitním manažérem.
  • Ferrari přesunulo do sportovního oddělení několik inženýrů, kteří pracovali na voze LaFerrari. Podobné změny přinesly 45 koní. Když pak skončil Marmorini, došlo k dalšímu zlepšení, protože Marmorini (bývalý šéf motorářů) působil jako „špunt“.
  • Montezemolo si nemyslí, že má Ferrari výrazně větší rozpočet. Domenicali prý nikdy o více peněz nežádal a Mattiacci dostal jen peníze na testovací stolici pro hybridní motor.
  • Hybridy jsou budoucnost, ale kdyby Montezemolo mohl dnes hlasovat, byl by proti.

Foto: Getty Images / Paul Gilham

Doporučujeme

Články odjinud