Mosley: Udělali jsme chybu, pravidly úspor nedosáhneme

Mosley: Udělali jsme chybu, pravidly úspor nedosáhneme

Max Mosley připouští, že se on i mnozí další spletli, když si mysleli, že změnou pravidel sníží náklady na formuli 1.

Je to válka dvou světů, dvou přístupů. Především velké týmy chtějí hledat úspory prostřednictvím změn pravidel – sportovních i technických. Tu zakážete tohle, tu zmrazíte toto nebo omezíte tamto. Není to nový trend, vzpomeňte na motory, které byly dlouho zmrazeny. Kromě toho se zakázalo tankování (ačkoliv, kde tam lze významně ušetřit, to je velká záhada), omezila se práce během víkendu, testování v průběhu sezóny nebo se zavedla letní přestávka. Takhle bychom mohli pokračovat dál, stačí se podívat na práce v aerodynamickém tunelu apod.

Proti tomuto trendu stojí rozpočtové stropy. Tedy nechat týmům více volné ruce a výdaje přiškrtit v ekonomické (rozpočtové) rovině. Na rozdíl od techniky se ale tohle občas docela špatně kontroluje. A velké týmy s tím mají problém. 

Max Mosley razil první trend, ale dnes obrací. „V konečném důsledku jsem stejně vinen, jako všichni ostatní, protože od roku 2000 jsem se zaměřoval na pravidla,“ říká Mosley pro Autosport.

Zmrazili jsme motory a oni to utratili na výfuky

Mosley, který stál u kormidla Mezinárodní automobilové federace v letech 1993 až 2009, si myslí, že formule 1 chybovala.

„Tato teorie byla založena na tom, že pokud budeme mít pravidla v pořádku, můžeme snížit náklady. Zjistili jsme, že to není pravda. Například jsme se pokoušeli omezit volnost vývojářům motorů, ale na výdajích se nic nezměnilo. Výsledkem bylo, že týmy v honbě za každým koněm neutratily milion dolarů. To je vše.

Takže co udělali? Utratili jmění v oblasti výfuků. A myslím, že našli tak 30 koní. Je to fascinující, když se zabývají něčím, s čím se nikdo neobtěžoval.

Nakonec jsme si uvědomili, že nezáleží na tom, co děláme s pravidly. Prokázali jsme, že nemůžeme řídit náklady prostřednictvím pravidel. Museli jsme vzít rozpočtové stropy.“

Týmy se ani letos na nějakých rázných krocích nedohodly. Mosley nabízí jiná řešení: dal by třeba menším týmům větší technikou volnost, nebo spravedlivěji rozděloval peníze z komerčních práv. 

Doporučujeme

Články odjinud