Nehoda Maríe de Villotové možná skončí před soudem

Nehoda Maríe de Villotové možná skončí před soudem

Nehoda jezdkyně Marussie, která v říjnu 2013 svým zraněním podlehla, se možná po třech letech dostane před seoud.

Byl to první smrtelný úraz jezdce v F1 od nehody Senny v roce 1994. Nedošlo k němu však při závodě, ale během testů na rovince. V červenci 2012 narazila španělská jezdkyně María de Villota do plošiny nákladního vozu, když se vracela ke svému týmu. 

Villota se z nehody i přes ztrátu oka na první pohled zotavila. Více než rok od nehody ale nakonec na následky poranění hlavy zemřela.

Britský úřad pro bezpečnost a zdraví před pár dny vydal zprávu a na základě ní se rozhodl nepodnikat žádné další kroky.  

Určitá pochybení ale přesto objevena byla. Marussia podle zprávy nedala jezdkyni dostatečné instrukce, jak vůz zastavit. Villota se dostala do problému se systémem proti zhasnutí motoru a nevěděla, jak postupovat. Nepodařilo se ji zastavit pomoci spojky a nešlo ani podřadit z dvojky na jedničku. Jezdkyně také neviděla plošinu, do které později narazila. Ta byla navíc v nebezpečné výšce v úrovni očí jezdce.

Přestože britské úřady nehodlají nikoho žalovat, rodina nyní zvažuje právní kroky a to právě na základě zmíněné zprávy.

„Rodina se domnívá, že informace, uvedené ve zprávě, poskytují objektivní výchozí bod pro pokračování ve snaze Maríe, aby se taková nehoda již nikdy nestala,“ uvedla rodina, jejíž prohlášení přináší Motorsport.com.

Foto: Getty Images / Mark Thompso

Doporučujeme

Články odjinud