Nejhorší jezdec všech dob? Inoue! Říká Inoue

Nejhorší jezdec všech dob? Inoue! Říká Inoue

Bývalý japonský pilot se sice velkými výsledky chlubit nemůže, díky několika spektakulárním momentům a smyslu pro humor a sebeironii však získal řadu příznivců.

Padesátiletý Taki Inoue ve formuli 1 odjel osmnáct závodů. V roce 1994 absolvoval v barvách Simteku Velkou cenu Japonska. Sezonu 1995 odjel v týmu Footwork Arrows celou. V roce 1996 měl závodit za Minardi, ale z angažmá sešlo - došly peníze. Fanouškům formule 1 je znám díky dvěma bizarním incidentům. V tréninku na Velkou cenu Monaka ho postihly technické problémy. Když byl vůz s Inouem v kokpitu vlečen mimo trať, naboural do něj zpomalovací vůz. Další kuriozita se odehrála v Maďarsku. Když se pokoušel maršálům pomoci uhasit doutnající vůz, narazila do něho Tatra 613, ve které na místo přijížděl další maršál. 

Rodák z Kóbe poskytl rozhovor oficiálním stránkám Red Bullu. 

Rád o sobě říkáte, že jste nejhorší pilot všech dob. Proč to děláte?

Taki Inoue: "No je to pravda. Odjel jsem jen osmnáct závodů, nezískal jsem žádný bod a v kvalifikacích jsem vždy ohromně ztrácel na týmového kolegu - dvě, ale klidně i pět sekund. Za celou svou kariéru ve formuli 1 jsem nepředjel jediného soupeře. Myslím si, že rozhodně patřím k těm vůbec nejhorším pilotům formule 1."

Pokud jste ale byl tak špatný, jak jste se vůbec do formule 1 dostal? 

TI: "Dobrá otázka! Nejdůležitější je správné načasování. Někdy je potřeba i štěstí. Vezměte si takového Damona Hilla. V roce 1992 závodil za Brabham a měl problémy se kvalifikovat, později se ale s Williamsem stal mistrem světa. Taková už je formule 1."

Jaký byl váš první závod?

TI: "Totální pohroma. Ani si to radši celé nepamatuju."

Je pravda, že jste ani nevěděl, co znamená pitstop?

TI: "Naprostá. V té době byla F1 jediná pořádná série, kde se praktikovaly zastávky v boxech. Před vstupem do ní jsem neměl tušení, co to vůbec je."

Jaké jsou vaše nejveselejší vzpomínky na formuli 1?

TI: "Patálie se stíháním odesílání peněz týmu. No, na druhou stranu to zas taková sranda nebyla."

A nejhorší vzpomínky? 

TI: "Viz předchozí odpověď."

Doporučujeme

Články odjinud