Nejvíce vítězství má v Bahrajnu Alonso, Rosberg na něj čeká

Nejvíce vítězství má v Bahrajnu Alonso, Rosberg na něj čeká

Již po dvanácté se pojede v Bahrajnu velká cena formule 1. Jen pět jezdců ale dokázalo v Bahrajnu vystoupat na nejvyšší stupínek.

V Bahrajnu se jezdí od roku 2004. V roce 2011 byl závod kvůli protestům v rámci tzv. Arabského jara zrušen.

První Velkou cenu Bahrajnu v roce 2004 vyhrál Michael Schumacher. Na stupně vítězů ho tehdy doprovodili Rubens Barrichello a Jenson Button. Pro Brita to mimochodem byly tehdy druhé stupně vítězů – ty první (rovněž třetí místo) získal o závod dříve v Malajsii.

V letech 2005 a 2006 se radoval Fernando Alonso, který v Bahrajnu vyhrál také v roce 2010 s Ferrari a se třemi vítězstvími je nejúspěšnějším jezdcem. Nelze ale asi předpokládat, že v letošním roce svou sbírku rozšíří.

Vyrovnat jeho rekord může hned několik jezdců. Nejblíže k tomu budou dva. Vettel vyhrál v Bahrajnu s Red Bullem v roce 2012 a 2013, Hamilton pak vyhrál poslední dva závody (2014, 2015). Dvě vítězství má na svém kontě také Massa. I jemu se to povedlo dvakrát po sobě a to v letech 2007 a 2008.

Jedno vítězství má na svém kontě Jenson Button, který zde uspěl v roce 2009.

Favorité na letošní vítězství jsou jasní – jezdci Mercedesu a Ferrari. Nico Rosberg, který vyhrál poslední závody loňské sezóny i Velkou cenu Austrálie, v Bahrajnu nikdy zvítězit nedokázal. V roce 2014 byl druhý, vloni třetí. Jistou šanci má samozřejmě také Räikkönen, který v Bahrajnu skončil vloni druhý díky alternativní strategii. A strategie budou hrát klíčovou roli také letos – jezdci budou moci v závodě nasadit tři rozdílné směsí.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud