5
Fotogalerie

Online: Jules Bianchi zraněn při GP Japonska

Sledujeme situaci okolo zranění Julese Bianchiho v závěru GP Japonska. Bianchi havaroval v místě, kde krátce předtím boural Adrian Sutil. Bianchi pravděpodobně narazil do jeřábu, který odklízel Sutilův vůz.

V kostce

Oficiálně: Ve 42. kole Velké ceny Japonska boural v 7. zatáčce Adrian Sutil. Maršálové začali jeho vůz odklízet. O kolo později boural ve stejné zatáčce Jules Bianchi. Jeho vůz narazil do traktoru (jeřábu), který odklízel Sutilův vůz. Závod byl následně ukončen. Bianchi byl sanitkou převezen do Mie General Hospital s vážným zraněním hlavy.

Bianchi utrpěl difúzní axonální poranění

 

Průběžné informace

10:35 - vzhledem k tomu, že oficiální prohlášení v nejbližší době neočekáváme, ukončujeme tímto online zpravodajství. Jakékoliv další informace přineseme v samostatných článcích. Sledujte nás také na sociálních sítích. 

10:34 - tým Marussie v GP3 v Rusku nenastoupí. Je to prý ale z „komerčních důviodů“ a nikoliv z důvodů nehody Julese Bianchiho. Jak to bude s Marussií, to zatím nevíme. 

Úterý

19:39 - podle Hülkenberga byla dvojitá žlutá vlajka dobře vidět, je prý nemožné, aby Bianchi viděl zelenou vlajku na stanovišti číslo 12.

17:08 - podle Garyho Hartsteina je Bianchiho poranění hodně zrádné. Při vyšetření máte pacienta, který je v těžkém kómatu, ale mozek vypadá relativně v pořádku. Bohužel je to špatná zpráva, difúzní axonální poranění není přesně lokalizovatelné, což komplikuje následnou rehabilitaci. Podle bývalého lékaře FIA je prognóza dost špatná. Bianchi je ale mladý a silný, takže nezbývá nic jiného než bojovat. 

16:08 - rodina vydala prohlášení. Bianchiho stav je kritický ale stabilizovaný. Bianchi utrpěl difúzní axonální poranění. O co se jedná se dočtete třeba zde.  

Rodina také poděkovala za podporu a potvrdila, že v nemocnici je Gerard Saillant, prezident lékařské komise FIA a profesor Alessandro Frati, neurochirurg z Říma. Oba přijeli na žádost Ferrari. 

Wikipedia: Difúzní axonální poranění je traumatické postižení axonů. Šedá a bílá hmota mají rozdílnou specifickou hmotnost, a proto dochází při úrazu k jejich vzájemnému střižnému pohybu. Axony (bílé hmoty) se natáhnou, poškodí a poté degenerují. Vzniká akceleračním mechanismem poranění. Léčba zahrnuje hospitalizaci, zajištění vnitřního prostředí, nootropika (piracetam, cca 12 g denně). Prognóza je špatná, není možná úprava ad integrum (úplná, pozn. redakce), bývá perzistence různého stupně fyzického a psychického deficitu.

15:05 - český fotograf Vladimír Rys byl přímo u nehody, má fotografie, ale zveřejnit je nehodlá. Podle Ryse nebyla helma Bianchiho viditelně poškozená. Zdroj: lidovky.cz

14:52 - bývalý lékař FIA Gary Hartstein začal na svém blogu analyzovat nehodu Bianchiho, stejně jako především dříve popisoval a vysvětloval věci okolo Schumachera (odkaz). Hartstein se zamýšlí na tím, že pokud už něco, tak bychom se měli zamyslet nad žlutými vlajkami a jejich dodržováním. Dvojité žluté vlajky znamenají, že jezdec musí být připraven zastavit. Bianchi ale místem projel velmi rychle, stejně jako ostatní. Jezdci prý k tomu přistupují tak, že Whitinga ptají, zda dostanou trest, pokud sektor pod žlutými vlajkami projedou jen o 0,2 s pomaleji. Žluté vlajky jsou ne výstraha, není tam žádná definovaná rychlost jako třeba v Le Mans. 

9:14 - „Je pro mě těžké říct, co se stalo, to bude úkolem vyšetřování. Udělali jsme toho hodně z hlediska bezpečnosti. Dneska můžete vidět nehodu na trati, jezdec odepíná pásy, odhodí volant a vyskočí ven bez jakékoliv újmy. Vždy jsem říkal, že když už bych měl mít nehodu, tak ve voze formule 1, protože jsou nejbezpečnější na světě,“ říká Ecclestone s s tím, že je nutné zjistit, co přesně se stalo.

„Stalo se to mladému muži, který je nám velmi blízký, všem nám to způsobilo velký šok. Naše myšlenky jsou s ním a jeho rodinou.“ 

9:00 - Ecclestone uvedl pro Times, že chce nezávislé vyšetřování nehody. 

Pondělí

16:42 - Alonso na Twitteru: „Čas jít spát. 24 dlouhých nebo krátkých hodin, nevím. Chci pouze jednu dobrou zprávu. Bojuj kamaráde, prosím.“ 

16:17 - na internetu (youtube) bylo video nehody od jednoho z fanoušků. Již je odstraněno. Nicméně, co jsme z něj mohli vidět: Bianchi do traktoru narazil téměř čelně, nikoliv bočně. Traťový komisař poblíž nehody mával zelenou vlajkou. To je sice relativně v pořádku, stanoviště bylo za nehodou, ale krátce před tím, než havaroval Bianchi, mával žlutou vlajkou. Vůz Sutila vlivem nárazu z jeřábu skutečně spadl. Maršálové se před i bezprostředně po nehodě pohybovali v únikové zóně (nikoliv ale za jeřábem), což by nemělo být úplně v pořádku. 

15:34 - Sky Sports informuje o prohlášení nemocnice, podle které je stav Bianchiho kritický ale stabilizovaný.

13:35 - rodiče Julese Bianchiho podle novinářů dorazili do nemocnice. 

9:54 - objevují se už i kontroverze. Logistický partner F1 společnost DHL vyvěsila po nehodě na svůj Facebook takovýto příspěvek, kterým se snažila sbírat „like“ na Facebooku. Po několika hodinách ho smazala. 

kontroverze.JPG

9:51 - Podle Wurze, který je novým šéfem Asociace jezdců Grand Prix, byl Bianchi po nehodě krátce při vědomí. 

9:15 - Marussia poprvé od nehody vydala krátké prohlášení. Žádá o trpělivost a pochopení, prohlášení bude koordinovat s nemocnicí a s rodinou. Zároveň děkuje za velkou podporu. Zástupci týmu stejně jako Ferrari jsou v nemocnici. 

8:45 - je velmi nepravděpodobné, že by nemocnice vydala nějaké prohlášení dříve, než přiletí rodina Julese Bianchiho. Její přílet z Evropy komplikuje tajfun. 

8:00 - Sky Sports: Bohužel, informace, že Jules dýchá sám, nejsou pravdivé, je napojen na umělou plicní ventilaci, jeho stav je velmi vážný, prodělal jednu operaci, která trvala 3 hodiny. Oficiální prohlášení nemocnice můžeme očekávat později v pondělí, zřejmě až poté, co dorazí jeho rodiče. 

7:50 - Dobré ráno. Přestože je v Japonsku už odpoledne, nemáme žádné nové informace. 

Neděle

21:59 - mimochodem, není to poprvé v poslední době, co hrál jeřáb roli při nehodě. Při loňské GP Kanady přejel jednoho z komisařů a to také při odklízení Sauberu. Muž zraněním podlehl. 

21:21 - po sociálních sítích kolují spekulace, že byl Bianchi napojen na plicní ventilaci a čeká ho druhá operace. Všechny tyto spekulace ale pocházejí z jednoho zdroje (Radio Monte Carlo) a nelze je brát vážně. 

20:34 - informace, že nemocnici navštívili všichni jezdci, se nepotvrzuje. Podle (opět nepotvrzených informací) byli v nemocnici Massa, Maldonado a Mattiacci. 

17:20 - vzhledem k tomu, že se dnes zřejmě opravdu nedočkáme oficiální zprávy nemocnice, přerušujeme náš on-line přenos. Pokud se objeví cokoliv nového, uveřejníme to na tomto místě. 

F1SUZUKA2014_JKI1630822.jpgF1SUZUKA2014_JKI1630872.jpg
F1SUZUKA2014_PEI1631382.jpgF1SUZUKA2014_PEI1631370.jpg

16:23 - podle francouzských médií dnes nemocnice žádné prohlášení nevydá. 

16:05 - „Pravidla pro safety car se musí změnit, je nutné vzít si USA jako příklad, tam vyjede safety car pokaždé, když je nehoda,“ říká Jacques Villeneuve pro Motorsport Total. „Neměl by tam být prostor pro subjektivní posouzení,“ dodává Kanaďan, podle kterého by měl safety car vyjet i v případě úlomků na trati. Není možné, aby maršálové pobíhali po trati v ostrém závodním režimu. 

15:48 - podle neoficiálních informací francouzského L'Equipe operace skončila a Bianchi nemusí být udržován na přístrojích (= dýchá sám). 

14:51 - telemetrie vozů Sutila a Bianchiho z oficiální aplikace. 


Original Video - More videos at TinyPic

14:45 - fotografie zničeného vozu a zraněného Julese Bianchiho v kokpitu. Nedáváme ji sem z pochopitelných důvodů přímo, jen prostřednictvím odkazu

14:17 - některá média informují, že zraněn byl také traťový maršál. Nic takového ale potvrzeno nebylo. 

14:14 - je dost nepravděpodobné, že bychom se dočkali dalších informací a zprávy z Mie General Hospital dříve než večer našeho času. 

13:40 - vůz Sutila měl po nárazu Bianchiho vozu dokonce spadnout. 

13:36 -  Mie university hospital vydá prohlášení hned, jak to bude možné. 

13:20 - FIA: CT ukázalo vážné poranění hlavy, Bianchi je momentálně operován, poté bude převezen na JIP. 

12:49 - Jules Bianchi je momentálně operován, jeho stav je velmi vážný. Jedná se o zranění hlavy. Informaci poskytl jeho otec pro francouzskou televizi. 

12:31 - na okruh dorazila místní policie, zajímá se o vůz.

12:26 - fotografie z nehody a zásahu záchranářů (Daily Mail)

12:18 - Niki Lauda si myslí, že FIA neudělala nic špatného, snad jen závod mohl začít dříve (o hodinu). Podle Laudy nebylo chybou ani to, že se začal odklízet vůz Adriana Sutila. 

12:10Údajné video z převozu Bianchiho 

11:34 - nelze si nevzpomenout na nehodu Marie de Villotové, která bourala podobným způsobem, ale při testech. Bylo to také s Marussií. Villotová přišla o oko, sice se zotavila ale dlouho po nehodě vloni v říjnu na její následky nakonec zemřela. 

11:22 - Bývalý jezdec F1 Mika Salo, který je v Japonsku jedním ze stewardů, potvrdil náraz do jeřábu a vážné zranění hlavy. 

11:21 - Sutil fakticky potvrdil, že Bianchi narazil do jeřábu. Podle Sutila měl safety car vyjet mnohem dříve. 

11:14 - Bianchi by měl být v Mie university hospital, která se nachází nedaleko okruhu (mapa).

11:10 - za Bianchim do nemocnice jedou Felipe Massa a šéf Scuderie Marco Mattiacci. Připomeňme, že Bianchi je členem Jezdecké akademie Ferrari. 

10:53 - Myšlenkami jsem se svým kolegou. Dostali jsme nějaké informace, vypadá to velmi, velmi vážně. 

10:52 - upřesnění: vrtulník letět mohl, ale byla zvolená sanitka (zřejmě rychlejší) 

10:45 - Adrian Sutil: situace Bianchiho je kritická, snad je v dobrých rukou, stál jsem rovnou u něj. Jules tam dostal stejný smyk (jako Sutil). Stejná nehoda, rozdílný výsledek. 

10:41 - marussia Julese Bianchiho je zpět v boxech, přebírá ho FIA kvůli vyšetřování. 

10:37 - zatím nevíme, co se přesně stalo, podle některých informací Bianchi narazil do jeřábů, který odklízel vůz Adriana Sutila. 

10:28 - FIA potvrdila, že Bianchi měl nehodu, je v bezvědomí na cestě do nemocnice. 

10:24 - kvůli počasí nemůže letět vrtulník, Bianchi je tak přepravován do nemocnice sanitkou. Volnou cestu prý zajišťuje policie. 

10:20 - Bianchi je ve zdravotním středisku na okruhu, chystá se přeprava do nemocnice. Podle všeho je v bezvědomí. 

Doporučujeme

Články odjinud