Pomůže Monze vypadnutí Německa?

Pomůže Monze vypadnutí Německa?

Letos vypadla z kalendáře Velká cena Německa. Ecclestone se nedohodl ani s jedním z okruhů, na kterých se závody v posledních letech konaly. Zatím se jedná pouze o zrušení letošního závodu, ale situace dokládá, že to žádný okruh nemá jisté.

Na mále má také italská Monza. Té vyprší příští rok smlouva a Ecclestone vloni prohlásil, že ji neprodlouží. Poté svá slova mírnil a korigoval ale situace v chrámu rychlosti je stále nedořešená.

O jednání se bude nyní pokoušet i bývalý pilot F1 Ivan Cappeli (1985-1993, mimo jiné Tyrrel, March, Ferrari, Jordan). Ten je předsedou Milánského autoklubu (Automobile Club di Milano), který Monzu provozuje.

Problémem Monzy jsou samozřejmě peníze. Ecclestone je sice považován za prvotřídního obchodníka, ale model F1 je vlastně naprosto jednoduchý – spočívá v neustálém zvyšování poplatků, které musí okruhy platit.

Monze nepomáhá ani politická situace, kdy GP přišla o daňové úlevy. Pomoci by ale letos mohla absence GP Německa.

„Zrušení Grand Prix Německa nám ukazuje, že je sklenice z poloviny plná, ale také z poloviny prázdná,“ říká Capelli pro Corriere dello Sport.

„Polovina je prázdná, protože zde máme Mercedes, který je mistrem světa, máme zde Sebastiana Vettela, který vyhrál pro Ferrari a v Německu se přesto nepojede. Z poloviny je plná, protože zrušení německého závodu nám dodá více fanoušků, kteří chtěli jet do Německa, takže doufám, že se můžeme vrátit k plným tribunám.“

Capelli říká, že Ecclestone není ochoten naslouchat. Musí se s ním proto setkat a zahájit jednání o budoucnosti GP Itálie v Monze. První schůzka proběhne v rámci GP Monaka.

Foto: Getty Images / Adam Pretty

Doporučujeme

Články odjinud