5
Fotogalerie

Předstartovní půlhodina: Co se děje těsně před startem?

McLaren sdílí s fanoušky harmonogram, kterým prochází ve třiceti minutách těsně předcházejících startu velké ceny formule 1.

Sledujte minutu po minutě, co se odehrává během předzávodní procedury z pohledu závodního týmu McLaren.

00:30 minut Výjezd z boxové uličky je na 15 minut otevřen, což umožňuje jezdcům a personálu týmů s vybavením vyrazit na startovní rošt, kde začíná odpočet do startu zaváděcího kola.

00:28 Náš komunikační tým se připojuje k wifi v garáži, aby na twitter nahrál obrázky vozů opouštějících garáž před odjezdem na rošt.

F1GER2014_1601254.jpg

00:25 Vozy přijíždějí na rošt. Pravidla přikazují, aby jezdci, kteří dorazí k roštu, zhasli motor a byli mechaniky svého týmu dotlačeni na svou startovní pozici. V tuto dobu je na roštu zřejmě nejvíce rušno.

00:24 Jakmile vůz dorazí na stanovenou pozici, je obsypán mechaniky, kteří připojují chladiče, notebooky a kabely a monitorují systémy zprostředkovávají jeho základní životní funkce. Závodní inženýr s deskami v ruce uděluje instrukci: „Jedna minuta do nastartování.“

00:23 Zapnuto zapalování, zadní kola jsou sejmuta, ale ponechána v zahřívacích dečkách, motor je nastartován. Měří a monitoruje se teplota vody.

F1GP16Russia_HZ11095.jpg

00:15 Uzavřen výjezd z boxové uličky. Vozy, které uličku dosud neopustily, už nesmějí startovat z roštu. Mechanici na roštu kontrolují nastavení úhlů klapek na předním křídle, stejně tak činí i mechanici v garáži, kteří nastavují náhradní křídla.

00:12 Mechanici dostávají instrukci provést kontrolu pneumatických pistolí pro výměnu pneumatik, zkoušejí se též hydraulické láhve, aby se tým ujistil, že celý systém funguje. Závodní inženýr dává další instrukci: „Jedna minuta do nastartování.“

00:11 Další nastartování. Závodní inženýři se vysílačkou spojují s fyzioterapeuty jezdců, aby byli Jenson Button i Kevin Magnussen připraveni vrátit se po rychlé návštěvě toalety na startovní rošt.

00:10 Jezdci se oblékají, nasazují si kuklu a zapínají kombinézu. Nasazují si helmu a systém HANS a nastupují do kokpitů, kde jsou připoutáni jedním ze svých mechaniků. Jakmile jsou správně upevneni a cítí se pohodlně, nasazují si rukavice.

Bod deset minut před startem může být také tím, kdy je oznámeno odložení startu z důvodu špatného počasí.

F1GP16Russia_HZ11253.jpg

00:08 Kola a pneumatiky aktuálně nasazená na voze jsou sejmuta. Další instrukce: „Jedna minuta do nastartování.“

00:06 Nasazeny jsou pneumatiky pro start závodu. Je překontrolováno číslo sady, dvakrát jsou prověřeny zahřívací dečky, aby se mechanici ujistili, že systém běží a že provázky, kterými se dečky svazují, nejsou zamotané kolem pneumatiky, náboje kola nebo sacího otvoru pro chlazení brzdy.

00:05 Zhasíná první ze světel na startovacích semaforech nad roštem. Závodník a jeho inženýr provedou rychlou kontrolu rádia. Závodní inženýr prochází s jezdcem sérii nastavení přepínačů na volantu. Při pětiminutovém signálu může být start oficiální odložen, už ale bez možnosti měnit pneumatiky.

00:04 Mechanici zvedají auto na přední i zadní zvedák a vytahují zpod vozu platformu, na které vůz seděl předchozích 20 minut.

00:03 Nad startovním roštem svítí tři světla. V tuto chvíli již musí být na vozech nasazeny pneumatiky, se kterými jezdec vyrazí do závodu. Závodní inženýr dává pokyn mechanikům, aby z vozu odstranili všechny větráky, chladiče a doplňky, které jsou k vozu připojeny.

F1GER2014_1601258.jpg

00:02 Sejmuty jsou zahřívací dečky, mechanici je přehodí přes vršky pneumatik, aby ještě držely teplotu v pneumatikách.

00:01 Nad startovním roštem svítí dvě světla. Závodní inženýr dává znamení: „Nastartovat motor. Začněte spouštět vůz na zem.“ Zvedáky jsou uvolněny.

30 sekund „Mechanici opustí rošt.“ Třicetisekundový signál je předán také jezdcům.

20s Závodník dostává vysílačkou instrukci aktivovat startovací systémy.

F1GER2014_1601259.jpg

15s Nad startovním roštem svítí už jen jedno světlo. Veškerý personál musí být mimo závodní dráhu ohraničenou bílými čarami.

10s Závodní inženýr směrem k jezdci: „Aktivuj startovací mapu motoru. Deset sekund do rozjezdu.“

5s Závodní inženýr směrem k jezdci: „Pět sekund do rozjezdu.“

0s Zhasíná i poslední červené světlo, začíná zaváděcí kolo.

Vozy objíždějí okruh a řadí se zpátky na startovní rošt. Ten mezitím opouštějí všichni, kdo ještě stáli vedle tratě. Postupně se rozsvěcí všech pět červených světel, až zhasnou, závod bude odstartován.

Doporučujeme

Články odjinud