První nespokojenost s kalendářem pro příští rok, týmy chtějí letní přestávku

První nespokojenost s kalendářem pro příští rok, týmy chtějí letní přestávku

Příští rok nás v kalendáři formule 1 čekají velké změny. Přibude Baku, některé závody se přesunou, sezóna začne až v dubnu a bude nahuštěnější. Kromě toho ale prakticky zmizí letní přestávka.

V červenci nás čekají tradičně tři závody, jen Maďarsko nahradí GP Evropy v Ázerbájdžánu a Británii nahradí Rakousko. Maďarsko a Británie samozřejmě nezmizí – v Silverstonu se pojede už v červnu a v Maďarsku 7. srpna. Na konci srpna pak zavítá F1 tradičně do Spa.

Tím samozřejmě fakticky mizí nebo se minimálně zmenšuje letní přestávka. Nyní je to tak, že týmy na dva týdny musejí své továrny zavřít a zaměstnanci si mohou odpočinout.

Zmenšení letní přestávky se týmům nelíbí a vyzvali Ecclestona, aby provedl změny. Problémem je, že zkrácenou letní přestávku ohraničují dvě dvojice závodů týden po sobě, takže zrovna tam prostor pro ještě větší nahuštění není. Motorsport.com ale uvádí, že stále existuje možnost, že se příští rok nepojede v Německu.

„Myslím, že přestávka je něco, co je důležité,“ řekl pro Motorsport Christian Horner. „F1 má náročný harmonogram pro všechny zúčastněné osoby. To nejsou jen technici a lidé v továrně, ale všichni lidé z podpory, FOM, médií apod.,“ pokračuje Horner, podle něhož je nutní mít volno, aby bylo možné popadnout dech pro další závody.

Podobný názor mají také ostatní. „Vždy proběhnou nějaké drobné zásahy do kalendáře, takže bychom měli počkat na pozdější období v tomto roce,“ říká Eric Boullier. Podle něj se o situaci jedná.

Současná podoba kalendáře je sice oficiální, ale Světová rada motorsportu jej může kdykoliv změnit. „Z pohledu Williamsu je uzavření továrny důležité,“ dodává také Claire Williamsová. Ta rovněž argumentuje náročností formule 1. „Když už nic jiného, tak ty dva týdny jim (zaměstnancům) umožňují strávit čas se svými rodinami a mít trochu normální život.“  

Ecclestone sám ale pro Motorsport.com uvedl, že neočekává žádné změny v kalendáři.

Foto: Getty Images / Drew Gibson

Doporučujeme

Články odjinud