Red Bull byl vyloučen z kvalifikace

Red Bull byl vyloučen z kvalifikace

Sportovní komisaři diskvalifikovali Red Bull kvůli porušení technických pravidel.

Oba vozy Red Bullu byly diskvalifikovány z kvalifikace na Velkou cenu Abú Dhabí. Technický delegát FIA zjistil, že se přední křídla Red Bullu prohýbají více, než dovolují pravidla.

Vettel i Ricciardo by měli mít možnost startovat z konce startovního pole. Je spíše nepravděpodobné, že by se Red Bull rozhodl startovat z boxů. Výjezd je totiž v Abú Dhabí poměrně dlouhý a nebylo by to tak výhodné.

„Při kontrole předních křídel vozů 01 (Vettel) a 03 (Ricciardp) bylo zjištěno, že klapky předního křídla byly navrženy tak, aby se prohnuly pod aerodynamickým zatížením. Podle mého názoru to není v souladu s článkem 3.15 technických pravidel,“ napsal ve své zprávě technický delegát FIA Jo Bauer. Ten následně věc předal stewardům, kteří Red Bull diskvalifikovali. 

Red Bull trest akceptoval, prý měl ale smůlu, že byl vybrán pro test zrovna on. Ostatní týmy si „pravidla vykládají stejným způsobem". 

Red Bull ale neuvádí pravdu. Stejným testem prošly v Abú Dhabí čtyři další týmy. Běžný postup je takový, že se technická pravidla kontrolují namátkově.  

Doporučujeme

Články odjinud