Testy v sezóně jsou vyhozené peníze, říkají McLaren a Red Bull

Testy v sezóně jsou vyhozené peníze, říkají McLaren a Red Bull

Formule 1 si za poslední roky zvykla na minimum testů a jejich zákaz v sezóně. V Mugellu všichni dosáhli víceméně stejného pokroku, takže bylo zbytečné tam jezdit.

Už před testy v Mugellu minulý týden mnohé týmy zpochybňovaly jejich smysl a v Barceloně svůj názor potvrdily. "Osobně si myslím, že jsme se bez toho testu mohli obejít," řekl sportovní ředitel McLarenu Sam Michael. "Myslím, že je to jen zbytečně vynaložené velké množství energie a peněz v sezóně."

Ferrari, které hlasitě volá po větším množství testů, říká, že formule 1 musí mít stejně jako ostatní sporty možnost připravovat se na zápasy - závody. Podle McLarenu se ale během testů zlepší všichni, takže se na rozložení sil nic moc nezmění.

"McLaren tím testem samozřejmě hodně získal, ale ve formuli 1 je vše relativní, takže nakonec jsme jen utráceli peníze. Změnila se naše relativní pozice vůči Red Bullu, Ferrari, Mercedesu nebo ostatním, se kterými soupeříme? Nemyslím si to," uzavřel Michael.

Podobný názor má na uplynulé testy Red Bull. "Zjistili jsme, že jsou těstoviny v Itálii pořád nejlepší na světě, a to je asi vše," řekl šéfdesignér úřadujících mistrů Adrian Newey. "Souhlasím s tím, co řekl Sam."

"Z mého pohledu jedete testovat, protože ty testy jsou. Nic jsme se nenaučili... Relativně řečeno. Myslím, že Samův závěr je platný. Všichni jsme utratili peníze, ale hodnota testů v sezóně je pochybná."

Týmy si už zvykly vyvíjet své vozy pomocí simulačních nástrojů a výsledky své práce si zvládají ověřit v pátečních trénincích před Grand Prix.

Doporučujeme

Články odjinud