V Barceloně vyhrál Rosberg, Hamilton pokořil strategií Vettela

V Barceloně vyhrál Rosberg, Hamilton pokořil strategií Vettela

Velkou cenu Španělska vyhrál Nico Rosberg před Lewisem Hamiltonem a Sebastianem Vettelem. Fernando Alonso musel ze závodu odstoupit kvůli problému s brzdami.

Kvalifikaci na Velkou cenou Španělska vyhrál Nico Rosberg. Byla to pro něj první pole position v letošním roce a současně to bylo poprvé, kdy z prvního místa odstartoval někdo jiný než Lewis Hamilton. Pole position to byla navíc důležitá, v 75% případů totiž v Barceloně vyhrál jezdec, který startoval první. Hamilton odstartoval druhý před Sebastianem Vettelem. Kvalifikace se povedla také jezdcům Toro Rosso. Domácí Carlos Sainz odstartoval z pátého místa.

Závod

  • Hamilton se po startu propadl za Vettela, toho nedokázal na trati předjet, pomohla mu ale odlišná strategie.
  • Jezdci Toro Rosso dobré startovní pozice v dobré umístění nepřetavili.
  • Alonso odstoupil kvůli problému s brzdami.
  • Maldonado jezdil s poškozeným křídlem, kterému mechanici museli odlomit jeden z nosníků. Nakonec odstoupil.
  • Maldonado opět bez bodů, nebodoval ani McLaren.

 

Rosberg odstartoval dobře, udržel si bez problémů první místo. Hamiltonovi se start nepovedl a propadl se na třetí místo za Vettela. K neradosti domácích se start nepovedl ani Sainzovi, který klesl za Räikkönena a týmového kolegu. Později se navíc dál propadal pořadím.

472847778.jpg

Dobře jel v úvodu závodu Pastor Maldonado, který do Španělska přijel bez jediného bodu na svém kontě. Venezuelan odstartoval 12., ale postupně se propracovával vpřed, když překonal týmového kolegu i oba jezdce Toro Rosso.

Rosberg si na čele postupně budoval náskok. Po sedmi kolech to byly už více než 4 sekundy a zajížděl stabilně o nějakých 0,7 s rychlejší kola než Vettel a tedy i Hamilton, který Němce nedokázal nepřekonat.

Ve 14. kole zamířil Hamilton do boxů a nasadil opět střední (měkčí směs). Úřadující šampion se dostal za Maldonada, kterého ale o pár zatáček později předjel. Zastávka Hamiltona ale nebyla dokonalá, mechanici zápasili s jedním kolem, takže Ferrari, které zavolalo Vettela o kolo později, mělo usnadněnou situaci. Vettel svůj náskok dokonce navýšil. Rosberg zajel pro čerstvou směs kolo po Vettelovi.

Maldonado si někde poškodil jeden z pilířů zadního křídla, který se ohnul. U Lotusu to vyřešili originálně, pilíř jednoduše odlomili. Technické problémy měl také Grosjean, kterému dělal problém jeden z převodů.

Až ve 22. kole zajel do boxů Alonso, který nazul tvrdou směs a vrátil se na 14. místě. Stejnou směs zvolili pro druhý stint také Räikkönen, jezdci Toro Rosso, Pérez a Button.

Po pěti kolech ale Alonso zajel k mechanikům znovu a to poté, co se nevešel do zatáčky. Alonso měl problémy s brzdami a dramaticky minul boxové stání. Mechanik s předním zvedákem jen tak tak uskočil. Alonso musel ze závodu odstoupit.

Ve 33. z 66. kol zajel Hamilton podruhé k mechanikům. Opět to nebyla zcela ideální zastávka – 3,4 sekund. Krátce po své zastávce se Hamilton prohnal okolo Räikkönena na opotřebovaných pneumatikách. Mercedes v případě Hamiltona sáhl po alternativní strategii tří zastávek (střední, tvrdá, střední).

Vettel zajel k mechanikům ve 41. kole před svého týmového kolegu. Chvíli po něm zajel k mechanikům také Grosjean, který málem porazil mechanika s předním zvedákem. V boxech se tak zdržel a dovršil problémy Lotusu ve Španělsku. Ty ale neskončily, Maldonado krátce poté musel ze závodu odstoupit. 

Ve 45. kole zajel k mechanikům Rosberg s náskokem 21 sekund na Hamiltona. Brit se dostal před Rosberga.

Na konci 51. kola zajel Hamilton do boxů pro čerstvou střední směs. Hamilton by měl s čerstvější a měkčí sadou na Vettela velkou výhodu, ale ta nakonec nebyla ani potřeba. Hamilton se před Vettela dostal už po zastávce. Lídr šampionátu byl asi 20 sekund za Rosbergem, kterého začal samozřejmě stahovat. Také Rosberg ale zrychlil. 

Těsné to bylo v závěru závodu mezi čtvrtým Bottasem a pátým Räikkönenem. Bottas jel na starší a tvrdší směsi, ale Räikkönen byl i tak zcela bezradný.

Sainz si pak vyšlápl na desátého Verstappena a nakonec jeden bod urval pro sebe. 

Hamilton sice začal Rosberga dojíždět, ale ztráta byla příliš velká. K souboji mercedesů na trati tak už nedošlo. Nico Rosberg nakonec slaví první letošní vítězství a v šampionátu přeskočil Sebastiana Vettela a dostal se na druhé místo. Sainz si nakonec troufl i na Kvjata a došlo k drobné kolizi.

Týmy v Barceloně zůstávají. Od úterý do středy zde proběhnou první ze dvou letošních testů. Dalším závodem je pak za dva týdny GP Monaka. 

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kola Body
1 Nico Rosberg Mercedes 1:41:12.555 66 25
2 Lewis Hamilton Mercedes +17.551 s 66 18
3 Sebastian Vettel Ferrari +45.342 s 66 15
4 Valtteri Bottas Williams +59.217 s 66 12
5 Kimi Räikkönen Ferrari +60.002 s 66 10
6 Felipe Massa Williams +81.314 s 66 8
7 Daniel Ricciardo Red Bull +1 kolo 65 6
8 Romain Grosjean Lotus +1 kolo 65 4
9 Carlos Sainz Toro Rosso +1 kolo 65 2
10 Daniil Kvyat Red Bull +1 kolo 65 1
11 Max Verstappen Toro Rosso +1 kolo 65  
12 Felipe Nasr Sauber +1 kolo 65  
13 Sergio Pérez Force India +1 kolo 65  
14 Marcus Ericsson Sauber +1 kolo 65  
15 Nico Hülkenberg Force India +1 kolo 65  
16 Jenson Button McLaren +1 kolo 65  
17 Will Stevens Marussia +3 kola 63  
18 Roberto Merhi Marussia +4 kola 62  
Pastor Maldonado Lotus DNF 45  
Fernando Alonso McLaren DNF 26  

Nejrychlejší kolo: Lewis Hamilton: 1:28.270 s (54. kolo)

Foto: Getty Images / Paul Gilham, Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud