V Maďarsku se děly věci! Vyhrál Vettel, Alonso pátý, Mercedes mimo pódium

V Maďarsku se děly věci! Vyhrál Vettel, Alonso pátý, Mercedes mimo pódium

Dramatickou Velkou cenu Maďarska vyhrál Vettel před Kvjatem a Ricciardem.

Kvalifikaci na GP Maďarska vyhrál Lewis Hamilton. Ten letos v sobotu zaváhal jen jednou a to ve Španělsku. Na třetím místě skončil Sebastian Vettel, který měl vedle sebe ve druhé řadě bývalého týmového kolegu Daniela Ricciarda. Třetí řada byla finská. Vedle sebe odstartovali Räikkönen a Bottas.

Ještě před závodem drželi všichni na okruhu minutu ticha za Julese Bianchiho, který před týdnem v pátek podlehl zraněním z GP Japonska 2014.

Velmi horké počasí v neděli v Maďarsku skončilo. Před závodem bylo jen 22 stupňů a teplota trati byla na 44 stupních Celsia.

Většina pole odstartovala na měkčí žluté sadě. Po střední sáhl na úvod závodu jen čtrnáctý Pastor Maldonado.

Závod

  • Vettel vyhrál druhý letošní závod. 
  • Obě ferrari se po startu dostaly do čela.
  • Räikkönena potkaly problémy s MGU-K.
  • Závod ovlivnila nehoda Hülkenberga poté, co se mu odlomilo přední křídlo. Na trať musel safety car.
  • Hamiltonovi restart nevyšel, za kolizi s Ricciardem navíc dostal penalizaci průjezd boxy.
  • Ke konci závodu došlo ke kolizi Ricciarda a Rosberga. Němec to odnesl defektem. 
  • Alonso dojel pátý. 

Závod se na poprvé nepodařilo odstartovat. Jezdci se tak vydali stejně jako jejich kolegové z GP3 dopoledne k dalšímu zaváděcímu kolu. Za problém byl Felipe Massa, který se na svůj rošt nepostavil dobře. Od stewardů si vykoledoval penalizaci pěti sekund.

Start vyšel skvěle jezdcům Ferrari. Do čela šel Sebastian Vettel a po chvíli i Kimi Räikkönen. Hamilton se propadl za Rosberg na čtvrté místo. Poté se pokusil na Rosberga zaútočit, ale vylétl mimo trať a propadl se až na 10. místo. Lídr šampionátu si v rádiu stěžoval na Rosbergovo chování.

Na čtvrtém místě byl Bottas, za něj se dostal Hülkenberg. Jezdcům Mercedesu se na netypických pozicích v hloubi pole z počátku nedařilo. Desátý Hamilton si neuměl poradit s devátým Massou.

Vettel naopak maximálně využíval čistého vzduchu a zajížděl velmi rychlá kola. V kole 10/69 se Hamilton po tvrdém souboji přece jen před Massu dostal. Ricciardo se chvíli předtím dostal před Hülkenberga. V kole 13/69 se pak Hamilton dostal i před Péreze.

V kole 14/69 zajeli do boxů jako první ze špičky Bottas a Kvjat. O kolo později zajeli do boxů další a to včetně Massy a Grosjeana, kteří se dostali na výjezdu blízko sebe.

Räikkönenovi se odlomila kamera. Fin má v Maďarsku vůbec problémy s odpadajícími částmi vozu. V tréninku se mu odlomilo celé křídlo. V kole 20/69 svedli tvrdý souboj Maldonado a Pérez. Vůz Mexičana povyskočil a dostal se do hodin.

Zastávky jezdců na špičce otevřel v kole 21/69 Nico Rosberg. Němec sáhl po alternativní strategii a nazul také střední směs.

Kolo po Rosbergovi zajel do boxů Vettel. Ten dle očekávání nazul měkkou směs.

Po prvních zastávkách dostal Grosjean penalizaci 5 sekund, za nebezpečné vypuštění a Maldonado za kolizi s Pérezem. Pořadí bylo následující: Vettel, Räikkönen, Rosberg, Ricciardo, Hamilton. Rosberg a Ricciardo jeli na střední směsi. Vettel měl po 24 kolech náskok 5 sekund, Rosberg pak ztrácel na duo Ferrari dalších 8.

Na desátou pozici se po zastávkách a problémech soupeřů dostal Alonso, který měl za sebou Sainze.

Hamilton se dostal za Ricciarda, kterého ale předjel až ve 29/69 kole, přestože měl Australan obuté tvrdší pneumatiky. Hamilton měl před sebou Rosberga, ale plných 15 sekund před sebou.

Hamilton začal Rosberga postupně stahovat. Dříve, než bylo zřejmě v plánu, zajel k mechanikům Alonso, který měl defekt pravé zadní pneumatiky.

Räikkönen si stěžoval na podivný zvuk a ztrátu výkonu. Dobře mu to pomohl ilustrovat Alonso, který ho předjel. Fin měl problémy s MGU-K.

V kole 43/69 zavlály žluté vlajky, které doplnil virtuální safety car. Hülkenberg přišel o přední křídlo a následně naboural do bariér za první zatáčkou.Toho využila řada jezdců k druhým zastávkám. Force India sice byla odstraněna, ale na trati byla řada úlomků. Virtuální safety car tak nahradil ten skutečný.

Před restartem v kole 49/69 tak bylo pořadí Vettel, Räikkönen, Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Bottas. První čtyřka byla na střední směsi, měkkou měl pátý Ricciardo.

Rosberg se už na rovince dostal před Räikkönena. Ricciardo si vyšlápl na Hamiltona. Australan vyjel po kontaktu s mercedesem mi trať, ale nakonec se před Hamiltona dostal. Brit se naopak propadl a později dostal penalizaci průjezd boxy. Ještě větší starosti měl Bottas, který měl defekt po kontaktu s Verstappenem.

Hamilton v kole 52/69 zamířil opět do boxů pro nové přední křídlo. O chvíli později zajel k mechanikům i Räikkönen. Po restartu všeho vyjel opět na trať, ale problém vyřešen nebyl.

Díky problémům soupeřů se nahoru v pořadí dostal Fernando Alonso. Kromě Hamiltona dostal penalizaci průjezd boxy i Maldonado kvůli vyšší rychlosti v boxech.

Rosberg se dostal za Vettela, ale sám měl trochu problémy s dotírajícím Ricciardem. Hamilton se opět prodíral polem. 

Ricciardo se pokusil zaútočit na Rosberga, ale došlo ke kolizi a Rosberg dostal pět kol před koncem defekt. Do boxů musel i Ricciardo. 

Další penalizaci dostali také Kvjat a Maldonado (10 sekund). 

Vettel díky šílenostem za sebou měl dojezd bez problémů. Na druhém místě skončil Kvjat, třetí Ricciardo. Mercedes tak zcela chyběl na stupních vítězů.

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kola Body
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:46:09.985 69 25
2 Daniil Kvyat Red Bull 15,748 69 18
3 Daniel Ricciardo Red Bull 25,084 69 15
4 Max Verstappen Toro Rosso 44,251 69 12
5 Fernando Alonso McLaren 49,079 69 10
6 Lewis Hamilton Mercedes 52,025 69 8
7 Romain Grosjean Lotus 58,578 69 6
8 Nico Rosberg Mercedes 58,876 69 4
9 Jenson Button McLaren 1:07.028 69 2
10 Marcus Ericsson Sauber 1:09.130 69 1
11 Felipe Nasr Sauber 1:13.458 69  
12 Felipe Massa Williams 1:14.278 69  
13 Valtteri Bottas Williams 1:20.228 69  
14 Pastor Maldonado Lotus 1:25.142 69  
15 Roberto Merhi Marussia 2 kola 67  
16 Will Stevens Marussia DNF 65  
Carlos Sainz Toro Rosso DNF 60  
Kimi Räikkönen Ferrari DNF 55  
Sergio Pérez Force India DNF 53  
Nico Hülkenberg Force India DNF 41  

Nejrychlejší kolo: Ricciardo 1:24.821 (68. kolo)

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud