Velká cena Evropy v Baku bude v poněkud komorním duchu

Velká cena Evropy v Baku bude v poněkud komorním duchu

Příští rok přibude další nový závod – Velká cena Evropy v Ázerbájdžánu. Podle organizátoru proběhne v poněkud netradičně omezené podobě.

Letos jsme v kalendáři přivítali Mexiko. Nejednalo se sice o novou destinaci, ale vzhledem k tomu, že se v Mexiku předtím jelo před více než dvaceti lety, šlo do značné míry o nový závod. Na nedostatek zájmu si v Mexiku stěžovat nemohli. Jen v neděli přišlo na 135 tisíc lidí. Na okruhu k tomu přibyly i nové tribuny.

Příští rok nás čeká premiéra v Baku. Ve srovnání s Mexikem to ale bude přesný opak. Mexiko má výhodu patrně logisticky nejlepšího zázemí – na okruh vedou linky metra a hotelů, restaurací a všeho je v Ciudad de México značné množství. 

Promotér a šéf okruhu Arif Rahimov byl v Abú Dhabí a pro Reuters nastínil některé logistické aspekty závodu v Baku. Ve městě je prý jen 9500 hotelových pokojů. Kolotoč formule 1 (jezdci, týmy, novináři,…) potřebují 2500 pokojů. Pro fanoušky tak zbude 7000 pokojů, což je podle místních asi 10 tisíc lidí.

„Nejsme omezení prodejem 10 tisíc vstupenek, ale než si lidé koupí svou vstupenku na F1, musí se ujistit, že mají kde bydlet,“ řekl Rahimov.

Omezení sice neplatí, ale vstupenek zase o tolik více nebude – pořadatelé jich chtějí prodat jen 28 tisíc. V ceně vstupenek by se to ale odrazit nemělo.

„Je to soukromá iniciativa, ale máme podporu vlády. Hlavním cílem je podpora našeho města z hlediska turistického ruchu a investic.“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud