Villeneuve: Jezdci F1 by měli zavřít hubu a neplést se do pravidel

Villeneuve: Jezdci F1 by měli zavřít hubu a neplést se do pravidel

Podle bývalého šampiona by se závodníci měli spíše starat o svou práci.

Piloti formule 1 by měli „zavřít hubu“ a neplést se do procesu tvorby pravidel sportu, takový je názor mistra světa z roku 1997 Jacquese Villeneuva.

Závodníci nedávno skrze GPDA (Asociace jezdců formule 1 – pozn. redakce) v dopise sdělili vedení sportu, že by se měla výrazně změnit struktura jeho řízení.

Piloti rovněž zkritizovali eliminační formát kvalifikace, který byl nakonec po Velké ceně Bahrajnu zrušen s tím, že od závodu v Číně budou platit pravidla, podle kterých se souboje s časem odehrávaly v letech 2006 – 2015.

Villeneuve na jednání pilotů reagoval kriticky, když řekl, že jezdci by se měli starat o svou práci a podřídit se všemu, co si pro ně vedení sportu vymyslí.

„Způsob, jakým si jezdci stěžují, je pro formuli 1 otřesný,“ řekl Kanaďan. „Není to jejich problém. Měli by prostě zavřít hubu. Není jejich starost, jak dobrá nebo špatná je to show v televizi. Měli by se zkrátka věnovat svojí práci.

Ve školní třídě, kolik vašich spolužáků by bylo schopno učinit kulitvované rozhodnutí? Mnoho ne. Vezměte skupinu dvaceti jezdců. Vezměte z nich třeba dva, zbytek by měl zavřít hubu. Tak proč by jim měl někdo chtít dávat moc?“

Villeneuve však zároveň zkritizoval samotné vedení F1. Podle jeho názoru by se neměla pravidla měnit za účelem zlepšení show. Formule 1 by si naopak měla stejně jako jiné sporty přiznat, že někdy může být nudná.

„Ve všech slušných sportech jako v tenise, ve fotbale se pravidla nezměnila sto let, i když byly nudné a lidé to respektují.“

Foto: Getty Images / Robert Cianflone

Doporučujeme

Články odjinud