Z kritika zastánce: Hamilton nechápe odklad svatozáře

Z kritika zastánce: Hamilton nechápe odklad svatozáře

Lewis Hamilton byl velkým kritikem svatozáře, ale nedávná prezentace FIA do značné míry změnila jeho názor, i když si stále myslí, že svatozář vypadá ošklivě.

Strategická skupina ve čtvrtek odložila zavedení ochranného oblouku na rok 2018. Hamilton na setkání jezdců s ředitelstvím závodu chtěl vysvětlit důvody odkladu a toho, co se bude dít, pokud bude mít některý z jezdců po dobu následujícího roku a půl vážnou nehodou, když řešení existuje.

„FIA odvedla v posledních 20 letech fantastickou práci a vždy dělala dobrá bezpečnosti opatření, i když to nevypadá zrovna skvěle, jak víme,“ uvedl Hamilton pro Motorsport.com.

Podle Whitinga je svatozář určena především k ochraně před většími tělesy jako je třeba pneumatika, ale může pomoci také v 17 procentech případů, kdy na hlavu jezdce letí něco menšího.

„Je to o 17 procent větší šance, jak jsem již řekl dříve, to nemůžeme ignorovat,“ pokračuje Hamilton. „Bude se to rozvíjet a doufejme, že na konci příštího roku to snad bude 30 až 40 procent. Jen doufám, že v tom čase, kdy víme, že to máme a týmy to mohou dát na auta, se nikdo nezraní a to včetně mě.“

Zklamán odkladem svatozáře byl také Rosberg. Šéf Asociace jezdců Alex Wurz dokonce řekl, že to může být bráno tak, že je první byznys a až pak bezpečnost.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud