Mallya: Pokud se týmy na rozpočtovém stropu dohodnou, budou ho i dodržovat

Mallya: Pokud se týmy na rozpočtovém stropu dohodnou, budou ho i dodržovat

Spolumajitel Force Indie Vidžaj Mallya nemá obavy, že by případný rozpočtový strop nebyl dodržován. Týmy by podle něj nepodváděly.

Mezinárodní automobilová federace nastartovala iniciativu, jejímž cílem je zavést ve formuli 1 rozpočtový strop v roce 2015. "Skvělá zpráva. Doufám, že bude implementován," komentoval Mallya pro oficiální stránky soutěže. "Vlastně k tomu mělo dojít už před pár lety, ale lepší pozdě než nikdy."

Rozpočtový strop, který by omezil celkové roční výdaje každého týmu na stejnou úroveň, prosazoval už bývalý prezident FIA Max Mosley. Ale týmy se mu tenkrát vzepřely.

Ekonomická krize ale pokračuje a odpor značně zeslábl. Skeptici sice říkají, že rozpočtový strop není reálný, protože není možné důsledně kontrolovat jeho dodržování, ale Mallya má jiný názor.

"Nakonec když ho poprvé navrhla FOTA (Asociace týmů F1) před třemi lety, byl nastaven mechanismus na jeho kontrolu," připomněl. "Ale pokud lidé chtějí podvádět a být nečestní, možné to je."

"Ovšem já bych neřekl, že šéfové týmů, kteří podepíší deklaraci, ji budou nutně porušovat. Sebekontrola je lepší než vynucená kontrola. Jakmile se dohodnete a držíte všichni spolu, myslím, že je téměř povinností šéfa týmu zajistit, že jsou pravidla dodržována."

Proto podle Mallyi až tak nezáleží, jakým způsobem by bylo dodržování rozpočtového stropu kontrolováno, jestli týmy nebo FIA. "Může to být obojí, může to být jeden, můžou to být oba, myslím, že to je ten nejmenší problém."

Doporučujeme

Články odjinud