McLaren představil MP4-29

McLaren představil MP4-29

Jako třetí z letošní vozů veřejnost dnes poprvé spatřila McLaren MP4-29, se kterým budou závodit Jenson Buttona a Kevin Magnussen.

Při představení nového vozu se McLaren k identitě šéfa týmu nevyjádřil, ale Martin Whitmarsh v tiskové zprávě nefiguroval, což nepřímo potvrzuje jeho konec. Jako čelní představitel týmu se vyjádřil výkonný ředitel Jonathan Neale.

"Nikdy předtím jsme neměli tak významné změny v pravidlech," řekl. "Reagovat na ně a zvládat tyto změny při současném posouvání hranic je extrémně těžká práce."

"Zvolili jsme relativně pragmatický přístup. Víme, že potřeba konzistence zpočátku převáží potřebu výkonnosti. Zimní testy nebudou o honbě za nastavením šasi nebo o ladění vozu. Rozptyl výkonnosti bude tuto zimu asi hodně velký, takže relativně neznámý, a úvodní závody budou do jisté míry o co nejlepším pochopení provozních vlastnosti vozu."

McLaren proto očekává, že se výkonnost jednotlivých týmů bude v průběhu sezóny hodně měnit. Vítězství v prvním závodě nebude znamenat nic ve vztahu k boji o titul. Vývoj jde velmi rychle.

"Už máme balík vylepšení, který připravujeme pro první závod, a neustále objevujeme nové věci v aerodynamickém tunelu nebo CFD. Jakmile začneme testovat, myslím, že uvidíte hodně nových myšlenek a konceptů, a to bude rozhodující pro to, kdo vyhraje šampionát," dodal Neale.

Ambice týmu jsou jasné, ale McLaren zůstává opatrný. "Neskrývali jsme zklamání z toho, jak dopadla sezóna 2013," uvedl sportovní ředitel Sam Michael. "Cílem teď je se vrátit k vítězení, proto tu McLaren je, ale musí dojít k určitému růstu a obnově, než budeme v pozici, kdy budeme moci bojovat o šampionát."

"Dobré je, že jsme si to uvědomili a na tomto cíli pracujeme už několik měsíců. Přijde k nám Honda, naše týmy designérů a inženýrů posilují klíčoví techničtí zaměstnanci a vedeme kariéry našich mladých jezdců, kteří mají obrovský potenciál. Budoucnost McLarenu je světlá a my teď nastavujeme všechny procesy, které nás přiblíží k našim cílům."

Mezi klíčové lidi, kteří do McLarenu přijdou nebo přišli, patří aerodynamici z Red Bullu Peter Prodromou a Dan Fallows, dále pak Ettore Griffini a Ciaron Pilbeam z Lotusu.

Fotogalerie

[MODXGalleryRef : 38674]

Video

Doporučujeme

Články odjinud