Nová pravidla zašla příliš daleko, říká prezident Ferrari Montezemolo

Nová pravidla zašla příliš daleko, říká prezident Ferrari Montezemolo

Příliš mnoho umělých prvků - taková je výtka prezidenta Ferrari vůči novým pravidlům. Vadí mu především velký počet zastávek a komplikované ovládání vozů.

"S umělými prvky jsme zašli příliš daleko," hodnotil Luca di Montezemolo letošní sezónu pro CNN, "Je to jako kdybychom nutili fotbalisty hrát v teniskách, když prší. Máme tolik zastávek v boxech... Chci vidět soutěžení, chci vidět vozy na trati. Nechci vidět soupeření v boxech."

"V posledním závodě bylo 80 zastávek v boxech. No tak, to už je moc. A lidé už tomu nerozumí, protože když vyjedete z boxů, nevíte, na jaké pozici jste. Zašli jsme daleko také s vozy, mají moc tlačítek. Jezdec je soustředěný na tlačítka, když dostane povolení předjet. Zašli jsme moc daleko."

Kromě současných pravidel se ve formuli 1 ale hraje také o ta budoucí. Ta pak úzce souvisejí s novou Concordskou dohodou, která by měla platit od roku 2013, týmy o ní teprve jednají. Prezident Ferrari zopakoval, že si umí představit tři možné scénáře vývoje obchodních vztahů v rámci tohoto sportu.

"Obnovíme smlouvu s CVC (majitel F1), nebo teoreticky můžeme, jako to úspěšně udělaly v USA basketbalové týmy, vytvořit vlastní společnost, jako je NBA. Abychom zajišťovali závody, televizní práva atd. A třetí možností je najít nového partnera. Bernie Ecclestone odvedl velmi dobrou práci, ale už třikrát prodal, takže mu tenhle byznys už nepatří. Prodávat bude CVC. Bude to rozhodnutí týmů," vysvětloval. "Na konci roku 2012 (Concordská) smlouva vyprší, takže CVC teoreticky nic vlastnit nebude. Je důležité mít alternativy. Uvidíme. Máme na to čas."

Doporučujeme

Články odjinud