Sirotkin si v trénincích letos nezajezdí, nejdřív potřebuje superlicenci

Sirotkin si v trénincích letos nezajezdí, nejdřív potřebuje superlicenci

Sauber řeší problém, potřebuje co nejrychleji připravit na roli závodního pilota Sergeje Sirotkina, který v F1 ještě ani neseděl.

Sirotkin získal u Sauberu závodní sedačku 2014 díky partnerství týmu se třemi ruskými společnostmi. "Všichni víte, že nemá superlicenci, takže ho musíme dostat na tu úroveň a rychlost, tak na tom teď jsme," řekla šéfka týmu Monisha Kaltenbornová.

Aby jezdec získal superlicenci potřebnou k účasti v závodních víkendech formule 1, musí mít na kontě úspěchy z nižších sérií a odjet alespoň 300 testovacích kilometrů v monopostu F1.

A protože Sauber nestihl Sirotkina nominovat do červencového testu mladých talentů, zůstává ruský pilot bez superlicence a možnosti sbírat zkušenosti v letošních volných trénincích.

"Vím, že byly zmíněny pátky, ale to nebude možné, hlavně protože nemá superlicenci," potvrdila Kaltenbornová. "Takže najdeme jinou cestu, my a oni, aby najel potřebné kilometry, aby byl příští rok připravený pro nás závodit."

Sauber sice uznává, že posadit do závodního kokpitu 18letého jezdce není triviální záležitost, ale odmítá, že by se jednalo o hazard.

"Víme, jakou máme zodpovědnost, v podobné situaci jsme byli už dřív, možná ne s tak mladým jezdcem, ale s jezdci, kteří přišli ze stejné série jako on," připomněla šéfka hinwilské stáje.

"Myslím, že jsme v minulosti ukázali, že takovou zodpovědnost bereme velmi vážně, a určitě uděláme maximum, abychom ho připravili. Samozřejmě bude muset splnit určitá kritéria, ale my uděláme maximum a podle mě je nejdůležitější, že mu nechceme nijak ublížit."

"Takže uvidíme, jak to půjde, na druhé straně také víme, že si všichni uvědomují rizika a zodpovědnost, takže budeme muset postupovat krok za krokem. Nikdo se nemusí bát, že bychom někomu ublížili."

Doporučujeme

Články odjinud