V Austrálii unikla Concordská dohoda, která zvýhodňuje Ferrari a Red Bull

V Austrálii unikla Concordská dohoda, která zvýhodňuje Ferrari a Red Bull

První závodní víkend letošní sezóny přinesl první zákulisní kontroverzi, když na veřejnost unikla nová Concordská dohoda, která má změnit poměry ve formuli 1.

Concordská dohoda upravuje obchodní vztahy ve formuli 1 a určuje, kdo dostane kolik peněz. Je proto klíčovým dokumentem a zdá se, že ve své nové verzi přinese velké změny. Platnost současné Concordské dohody vyprší na konci roku, takže její signatáři - majitel formule 1, týmy a FIA - by měli letos vyjednat novou.

A jednání to jistě nebudou jednoduchá, odehraje se nová politická zákulisní válka. Její první větší výstřel padl v Melbourne, když Sky Sports zveřejnila úryvky z nové dohody a po několika hodinách svoji zprávu v tichosti stáhla.

Že se děje něco velkého, ale potvrzuje mnoho různých zdrojů. V nové Concordské dohodě, která má platit v letech 2013 až 2020, údajně je, že současný majitel formule 1 (CVC) poskytne část akcií tohoto sportu k veřejnému obchodování na burzu, podobně jako to loni udělal Williams se svým týmem.

Část tohoto balíku akcií mají přitom přednostně získat týmy Ferrari a Red Bull, přičemž by se prezident italské automobilky Luca di Montezemolo a spolumajitel nápojového giganta Dietrich Mateschitz stali členy představenstva formule 1. Kromě toho by obě stáje dostaly finanční bonusy.

Tyto informace samozřejmě vyvolaly v Melbourne rozruch, protože odpovídají loňským spekulacím, podle kterých Ferrari a Red Bull opustily Asociaci týmů formule 1 proto, že hodily ostatní přes palubu a vyjednaly si s Ecclestonem v rámci nové Concordské dohody vlastní podmínky. Nová dohoda údajně také počítá s možností prodeje rok starých vozů novým týmům.

Zatím není zřejmé, kdo a s jakým cílem informace o nové Concordské dohodě vypustil, a v jaké fázi jednání jsou. Možností je několik. Někdo mohl chtít upozornit ostatní týmy na postup Ferrari a Red Bullu a snažit se jejich zákulisní dohody překazit. Nebo naopak mohl informace pustit Bernie Ecclestone s cílem ostatním týmům ukázat, že je odpor marný, protože základy nové dohody už stojí, takže je na čase se rychle upsat také.

Bez zajímavosti není, že podle čísel o balíku akcií, který má jít na burzu, si majitelé cení formuli 1 celkově na 10 miliard dolarů.

Doporučujeme

Články odjinud